Geen buitenlanders in coffeeshops buiten centrum

Ook als coffeeshops naar de stadsgrenzen verplaatst worden, mogen er geen buitenlanders worden toegelaten. Dat schrijft minister Ivo Opstelten aan de gemeente Maastricht, die had gevraagd of dit mogelijk was. Burgemeester Onno Hoes hoopte op die manier drugstoeristen uit het centrum te weren.

De toeristen veroorzaken veel overlast in het centrum van de Limburgse stad. Ze mogen de coffeeshops niet en kiezen er daarom vaak voor om drugs op straat te kopen.

Opstelten schrijft echter dat het juridisch niet mogelijk is om met twee maten te meten, en de toeristen in het centrum niet maar aan de rand van de stad wel binnen te laten.

Maastricht wacht daarom nu de uitspraak van de Raad van State af. Die beslist begin 2014 of het weren van buitenlanders uit coffeeshops discriminerend en in strijd met de grondwet is.

 

In Maastricht worden binnenkort drie coffeeshops naar de rand van de stad verplaatst. Dat besluit werd echter genomen toen er nog wel buitenlanders drugs mochten kopen.

Sinds de invoering van de wietpas en de vervangende regeling die afgelopen jaar werd ingevoerd, mogen buitenlanders geen drugs meer in coffeeshops kopen. Klanten van coffeeshops moeten zich legitimeren en een uittreksel van het bevolkingsregister kunnen tonen. Enkele gemeenten hebben gezegd die laatste maatregel niet te zullen handhaven.

Lees ook:

Afspraken over extra agenten in Maastricht

Twijfel in wietoorlog Maastricht

Forse toename drugscriminaliteit

Maastricht wil wietverkoop voor buitenlanders

VVD en PvdA stoppen met wietpas