Geen criminele infiltratie in gemeenteraad

Voor mogelijke criminele infiltratie in Nederlandse gemeenteraden zijn geen aanwijzingen. Dat stellen twee wetenschappers naar aanleiding van de bezorgdheid die er is over het doordringen van criminelen tot het politieke bestuur. Volgens hen is er geen bewijs voor dat dit plaatsvindt in ons land.

Waarschuwing

Dat stellen de twee wetenschappelijke onderzoekers zondagavond in een uitzending van KRO-NCRV Reporter Radio, als reactie op het geluid van een aantal burgemeesters, in onder meer Eindhoven en Breda. Zij waarschuwden voor infiltratie van zogenaamde ‘ondermijnende’ criminaliteit in de politiek.

Geen bewijs

Maar volgens de hoogleraar staatsrecht Douwe Jan Elzinga is er geen bewijs dat raadsleden doelbewust hebben geïnfiltreerd in de gemeentelijke politiek. Hij zegt dit vanavond in een uitzending van Reporter Radio van de KRO-NCRV. ‘Ik heb in de afgelopen jaren niet één raadslid gezien die zich bewijsbaar met ondermijning heeft beziggehouden. Misschien dat dit nu bij de nieuwe kandidaat-leden wel het geval is, maar tot nu toe heeft nog niemand deze namen kunnen noemen. De suggestie van infiltratie wordt door burgemeesters wel gewekt, maar er is geen bewijs. Dat is voor het aanzien van de Nederlandse politiek heel schadelijk.’

Overdreven

Ook Guus Meershoek, lector aan de Politieacademie vindt het gevaar voor infiltratie in de politie door criminelen overdreven: ‘Hier willen drugscriminelen zo snel mogelijk geld verdienen zonder dat ze door het bestuur, justitie en politie worden lastiggevallen. Daarom komen bedreigingen van bestuurders wel voor, maar criminele infiltratie zoals in Italië niet.’

Betere screening

Uit een onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie bleek eerder al dat daar inderdaad geen sprake van is. Johan Remkes, commissaris van de Koningin in Noord-Holland, pleitte vorige maand wel voor een betere screening door het verplicht invoeren van Verklaring Omtrent Gedrag voor raadsleden.

De uitzending van Reporter Radio is vanavond om 19 uur te beluisteren. Dat kan hier.