Geen dna-match: Opentij-verdachte Chili vrij

De Nederlandse man (36) die in december in Chili is aangehouden op verdenking van de gruwelijke moord op het stel Henk en Mary in Amsterdam-Noord in 1997 is op vrije voeten. Hij is geen verdachte meer in de moordzaak omdat zijn dna niet matcht met het dna dat is gevonden op de plaats delict. Nadat uitlevering voor dna-onderzoek niet haalbaar bleek heeft de man in Chili dna afgestaan voor onderzoek. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie in Amsterdam aan Crimesite laten weten.

Er is van één onbekend persoon dna gevonden in de woning van het oudere echtpaar. Afgelopen augustus heeft de politie gevraagd aan 156 mannen die in het dossier voorkomen dna uit wangslijm af te staan om een eventuele verdachte te vinden. Eén van die aangezochte mannen was toen – en nu nog steeds – onvindbaar.

De politie had nog andere aanwijzingen op grond waarvan de man in Chili werd aangehouden, maar hij is dus nu geen verdachte meer.

De verdachte die in Chili vastzat stond niet op die lijst van 156 mannen. 

In Chileense media is gewag gemaakt van ’telefoontaps’ die bij het opsporingsverzoek voor B. aan Chili zouden zijn genoemd. De politie geeft daarover geen commentaar.

Henk Opentij (79) en zijn vriendin en buurvrouw Mary Run (73) zijn op 24 november 1997 omgebracht. Een buurman vond hen dood in de woning van een van hen aan de Noorderbreedte in Amsterdam-Noord. Ze waren vele malen gestoken en hun kelen waren doorgesneden.

De twee zijn op gruwelijke wijze vermoord. Henk Opentij kreeg alleen in de borststreek al ongeveer dertig steekwonden. De keel is bij allebei doorgesneden. Het bloed zat tegen het plafond. De politie vermoedt dat er ook gebruik is gemaakt van een hamer.

De zaak brengt in Amsterdam-Noord en bij de recherche nog steeds de gemoederen danig in beweging. Een politiewoordvoerder: ‘De zaak zit sommige collega’s door de gruwelijkheid van de moord nog steeds heel erg hoog. Er zijn collega’s die hebben gezegd niet met pensioen te willen gaan voordat de zaak is opgelost.’

Oudere berichten over de zaak:

‘Desnoods naar Chili voor DNA verdachte’

Nederlander vast voor dubbele moord UPDATE

OM wil dna 158 mannen in Amsterdam

Verdachte gearresteerd in moordzaak Henk Opentij en Mary Run