Geen enkelband meer voor Volkert van der G.

De rechtbank in Den Haag heeft geoordeeld dat het locatieverbod waar Volkert van der G. zich aan moet houden, disproportioneel is en daarmee onrechtmatig. Ook al gaat het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep Van der G. hoeft geen enkelband meer te dragen.

Tilburg

Om een confrontatie met een broer van Pim Fortuyn -die in de stad zou wonen-  en de oud-chauffeur van Fortuyn, Hans Smolders, te voorkomen, mocht Van der G. niet meer in Tilburg komen. Maar volgens de rechter waren al de gebiedsverboden een ‘aanzienlijke beperking van de bewegingsvrijheid’ en stonden ze niet in verhouding tot het doel, de samenleving beschermen.

De moordenaar van Pim Fortuyn had tijdens de rechtszaak geklaagd dat hij door deze verboden niet meer op bezoek kon bij familie in Tilburg. Daarnaast mocht hij om diverse redenen ook niet meer in Rotterdam (voormalige woonplaats Fortuyn en politieke achterban), Hilversum (plaats delict), Den Haag (politieke centrum en vestiging overheidsorganisaties) en Krimpen aan de IJssel komen. Dat is door de beslissing van de rechtbank nu teruggedraaid.

'Bizar'

Smolders reageert tegen Omroep Brabant verbolgen en noemt de beslissing ‘bizar’. ‘De rechtsstaat maakt zich volledig belachelijk. Volkert van der G. wil zijn broer in Tilburg bezoeken, maar waarom kan die broer niet gewoon naar hem toekomen. Hij moet gewoon zijn gemak houden. Hij is na al die jaren nog altijd niet veranderd. Meteen weer procederen en niet gewoon alles rustig afwachten.’

Volkert van der G. mag nog altijd geen contact zoeken met de nabestaanden van Fortuyn en hij mag niet met de media praten.