Geen extra straf voor Georgische criminelen

Twee Georgische criminelen die nieuwe misdaden bljiven organiseren vanuit een Belgische cel, krijgen geen extra straf opgelegd. Volgens de rechter in Antwerpen gaat het om ‘opslorping’ van de straf waarvoor de twee in de cel zitten. De Georgiërs zouden de leiding hebben over de Europese tak van een grote Georgische organisatie.

 

In het Belgische systeem worden verdachten die meerdere misdrijven hebben gepleegd, veroordeeld voor het zwaarste misdrijf. De andere straffen worden ‘opgeslorpt’ door de zwaarste.

Twee medebeklaagden kregen wel een extra celstraf opgelegd.

Pataa P. (45) en Jeiran K. (34) zitten sinds 2011 achter de tralies, maar jagen enorme bedragen aan beltegoed erdoor om contact opdrachten door te geven aan leden van hun organisatie. De mobiele telefoons zouden door andere leden de gevangenis zijn ingesmokkeld.

De organisatie smokkelt kleding, electronica en cosmetica in auto’s die in onder andere Nederland werden gestolen. De wagens werden vol gestopt met de goederen en verscheept naar Georgië. Pataa P. en Jeiran K. zitten een celstraf uit van 13 en 16 jaar.