‘Geen geheime onderhandelingen met Volkert’

Het hoger beroep over de meldplicht van Volkert van der Graaf was op de gebruikelijke manier aangekondigd en gewoon openbaar. Dat zegt een woordvoerder van het Ressortsparket in reactie op berichtgeving van De Telegraaf. Er wordt ook niet in het geheim ‘onderhandeld’. De krant beweert dat in de zaterdageditie.

Volgens de Telegraaf zijn er stiekeme gesprekken tussen de Nederlandse Staat en Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn. Dit nadat de rechtbank eerder dit jaar in kort geding besloot dat Van der Graaf zich niet meer hoeft te melden bij de Reclassering.

Persrol

Maar volgens Klaas Jan Bos, woordvoerder van het Openbaar Ministerie, klopt dat niet. Op 10 september j.l. diende het hoger beroep bij het Gerechtshof in Den Haag. De zitting was voor iedereen toegankelijk en werd op de normale wijze aangekondigd op de persrol, de agenda van de rechtspraak die journalisten online kunnen inzien (zie afbeelding).

Volgens Bos is er ook geen sprake van ‘geheime onderhandelingen’. Tegen Crimesite zegt hij desgevraagd:

De rechter heeft na de zitting aan beide partijen verzocht om tot “comparitie” te komen, wat een gebruikelijke gang van zaken is in civiele procedures. Dit was geen strafzaak, maar een civiele zaak. Er is dus op verzoek van de rechter gekeken of er onderling tot een vergelijk gekomen kan worden. Als dat niet lukt, doet de rechter alsnog uitspraak. Aanstaande woensdag is er een nieuwe zitting gepland en dan zal duidelijk worden of partijen eruit zijn gekomen.

Bus

Volkert van der Graaf lijkt zijn emigratieplannen in elk geval te hebben opgeschort totdat er duidelijkheid is over de afloop van het hoger beroep. Vorige maand werd hij nog gesignaleerd tijdens een busrit in Harderwijk, waar zijn vriendin en dochter wonen.

Zie ook:

Volkert van der Graaf wil emigreren (VIDEO)

OM overwoog buitenland voor Volkert van der G.

Volkert wint weer van Justitie