Drugsvrij en het hart verdwenen

De Beverwijker van Turkse komaf die in juli overleed in een politiecel had helemaal geen cocaïne gebruikt, zo is vast komen te staan bij een tweede autopsie. Dat is in tegenspraak met wat de hoofdofficier van justitie in Haarlem heeft gezegd na het overlijden van Ihsan Gürz, die sprak over ‘een forse hoeveelheid’ cocaïne die het slachtoffer zou hebben gebruikt op de avond dat hij stierf. Verder is opmerkelijk is dat het hart van Gürz zoek is. Dat schrijft De Spits.

De 22-jarige Gürz overleed in juli nadat hij hardhandig door enkele agenten was aangehouden in een snackbar. Hij had zich daarvoor uitermate agressief gedragen.

De vader van Ihsan heeft steeds gezegd dat zijn zoon is omgekomen door het politiegeweld en doordat hem de nodige zorg is onthouden in de arrestantencel.

De tweede autopsie is gedaan in opdracht van het Openbaar Ministerie in de Turkse stad Trabzon, nadat het lichaam van Gürz was overgebracht naar Turkije, waar hij is begraven. Sectie door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) had uitgewezen dat Gürz is gestorven aan een hartstilstand.

Zijn hart was zwaarder dan normaal en hij had een hartafwijking. De Haarlemse hoofdofficier stelde in juli dat het hartfalen door coke-gebruik was veroorzaakt. De Turkse onderzoekers troffen in het stoffelijk overschot van Gürz geen hart meer aan maar ook geen sporen van drugs.

De Turkse forensisch onderzoekers hebben een drugstest en een ‘systematische toxicologische studie’ gedaan maar in geen van beide tests werden er sporen van het gebruik van drugs of medicijnen aangetroffen, schrijft Spits op basis van de Turkse stukken.

Zie:

 Onderzoek naar sterfgeval na arrestatie