Geen levenslang voor doodschieten Andy de Heus

De 52-jarige Ronnie S. is donderdag door de rechtbank Roermond veroordeeld tot 17 jaar gevangenisstraf voor doodslag op Andy de Heus en voor het begraven van diens lichaam in een clandestien graf. Verder is S. veroordeeld voor verboden wapenbezit en het bezit van drugs. S. krijgt geen levenslang zoals geëist maar de maximale straf voor doodslag.

Vakantiewoning

Op 18 december 2012 heeft S. in een vakantiewoning in Stevensweert opzettelijk vijf keer op Andy de Heus geschoten. Een schot trof in diens bovenbeen, twee de romp, één het achterhoofd en één het voorhoofd. Vervolgens verpakte S. het stoffelijk overschot in plastic en in een lijkzak waarna hij het een paar kilometer verderop heeft begraven.

Op 18 februari 2016 heeft de politie het lichaam van De Heus gevonden.

De rechtbank vindt dat er onvoldoende bewijs is dat S. De Heus heeft verwurgd of heeft verstikt met een plastic zak. Ook is er onvoldoende bewijs dat de verdachte de door hem gepleegde feiten samen met een ander of anderen heeft gepleegd.

Geen voorbedachte raad

S. heeft verklaard dat hij niet van plan was om De Heus te doden. Volgens hem kreeg hij een waas voor ogen tijdens een ruzie over wietplantages. Hoewel er wel aanwijzingen zijn voor planmatig handelen van S. heeft hij voor al deze aanwijzingen een uitleg gegeven die niet onaannemelijk is, zo vindt de rechtbank.

Een zeer belastende getuigenverklaring kan niet voor het bewijs van voorbedachte raad worden gebruikt omdat die teveel onzekerheden bevat. Om deze reden is de rechtbank van oordeel dat er onvoldoende wettig en overtuigend bewijs is om te kunnen spreken van voorbedachte raad.

Het Openbaar Ministerie vond dit wel bewezen en had levenslang geëist.

Verzwarende omstandigheden

De rechtbank ziet verschillende strafverzwarende omstandigheden. Bijvoorbeeld dat S. tot het uiterste is gegaan om de sporen van zijn daad uit te wissen. En ook dat hij ruim drie jaar lang heeft gezwegen en heeft gelogen, en ook heeft geprobeerd om anderen de schuld in de schoenen te schuiven.

Dat alles brengt de rechtbank tot de maximale straf voor doodslag.

Naast de gevangenisstraf beveelt de rechtbank dat de voorwaardelijke invrijheidstelling van de verdachte achterwege moet worden gelaten. Dit betekent dat aan de verdachte geen recht meer toekomt om eerder in vrijheid te worden gesteld voor een eerder aan hem opgelegde straf.

Zie het vonnis.

Alle berichten over de zaak.