Geen levenslang voor moordbroers (UPDATE)

De rechtbank in Assen heeft de broers Admilson (31) en Marcos R. (30) voor drievoudige roofmoord geen levenslange celstraf opgelegd, maar 30 jaar cel. Admilson R. krijgt ook tbs opgelegd, Marcos niet. De rechtbank sluit levenslang uit in verband met Europese rechtsregels.

Moord

De rechtbank vindt het bewezen dat de twee in 2012 zuiver om geldelijk gewin Berend Smit uit Dwingeloo en het echtpaar Jan en Greet Veendendaal uit Exloo hebben gedood. Moord is niet bewezen in geval van het ombrengen van Berend Smit. De rechtbank ziet wel voldoende bewijs voor moord in het geval van het ombrengen van het oudere echtpaar (77) uit Exloo. Zij zijn in hun woning gewurgd. Een half jaar eerder doodden de twee broers de 55-jarige Berend Smit in het Dwingelerveld, toen deze zijn hondjes uitliet.

Maximale straf

De twee zijn veroordeeld voor diefstal met geweld en moord (doodslag) in vereniging. Marcos was volgens de rechtbank enigszins verminderd toerekeningsvatbaar. De maximale celstraffen in Nederland zijn dertig jaar en levenslang. Het Openbaar Ministerie had levenslang geëist tegen de broers. De rechtbank wil geen levenslange straf opleggen omdat in Nederland levenslang ook werkelijk levenslang zitten betekent, en gratie bijna niet voorkomt. De rechtbank  vindt dat deze straf ‘opgespannen voet staat’ met artikel 3. van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat foltering en onmenselijke straf verbiedt.

Vonnis 1 en vonnis 2.