Geen misdrijf in zaak van kickbokser

Het rechercheonderzoek naar de dood van Marc de Bonte heeft geen aanwijzingen voor een misdrijf naar voren gebracht, zo stelt de politie. De resultaten van de sectie en het toxicologische onderzoek geven niettemin geen uitsluitsel over de doodsoorzaak.

Uitgesloten

Er is uitvoerig forensisch onderzoek verricht op zijn lichaam. Zo werd een forensische scan gemaakt, sectie verricht op het lichaam en toxicologisch onderzoek gedaan. De doodsoorzaak werd ondanks alle inspanningen niet helder. Wel werden diverse zaken uitgesloten en werd duidelijk dat er geen aanwijzingen liggen voor een misdrijf. Het onderzoek is nu gestopt. Mochten in de toekomst nieuwe feiten naar boven komen worden deze uiteraard onderzocht.

Geen verklaring

Het stoffelijk overschot van de vermiste Marc de Bonte werd op 24 november van het afgelopen jaar in het Wilhelminakanaal in Oirschot aangetroffen. Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) onderzocht de zaak uitvoerig. Elk levensteken van Marc ontbrak en er waren totaal geen aanwijzingen die ook maar enige verklaring voor zijn verdwijning gaven. Het rechercheteam werkte samen met de Belgische politie en justitie omdat Marc vanuit een vriend in Turnhout op weg was gegaan naar Best. Direct werden diverse zoekacties in België en Nederland uitgezet, waarbij ook de politiehelikopter assisteerde. De locatie in Best, waar zijn auto een dag later werd aangetroffen, en de directe omgeving zijn volledig uitgekamd. Specialistische teams doorzochten het Wilhelminakanaal in Best met onder meer sonarapparatuur, speurhonden werden ingezet, zijn auto werd op sporen onderzocht, camerabeelden werden opgevraagd om de route vast te stellen die de auto van Marc had afgelegd en de rechercheurs zochten contact met familie, vrienden en kennissen in de hoop een onderzoeksrichting te kunnen destilleren.

Ruim 90 tips

Ruim 90 tips kwamen binnen die verder zijn onderzocht. Buurtonderzoeken, passantenonderzoeken, luchtopnames met drones, inzet van Nederlandse en Belgische opsporingsprogramma’s maakten onder meer deel uit van de aanpak. Na het aantreffen van het lichaam van Marc in het Wilhelminakanaal in Oirschot deden duikers nog extra onderzoek in het kanaal en werd de omgeving nog een keer extra op sporen onderzocht.