Geen nader nieuws over Noffel

Het Openbaar Ministerie verdenkt Naoufal F. (“Noffel”) van het mede plegen van de mislukte moordaanslag op Peter R., in het najaar van 2015. Vrijdag kwamen daar geen nieuwe aanwijzingen voor op tafel. Voor de rechtbank Amsterdam was vrijdag weer een pro forma-zitting in die zaak.

Opdracht

Vier verdachten staan terecht voor de schietpartij in Diemen waar Peter R. zwaar gewond raakte. Eén is er nog voortvluchtig. Naoufal F., die vorige week vanuit Ierland naar Nederland is vervoerd, heeft volgens het OM de opdracht voor de aanslag op “Pjotr” R. verstrekt aan de twintigers. Belangrijke aanwijzing is berichtenverkeer waarin verdachten communiceren met ene “Buik”, waarmee Noffel zou zijn aangeduid.

Geld

De zaak tegen Naoufal F. zal separaat door de rechtbank worden behandeld, uit praktische overwegingen, en ook omdat het politieonderzoek naar F. nog loopt. Nieuw bewijs tegen hem is er mogelijk wel maar het Openbaar Ministerie hield het kruit vrijdag droog. Ook de vraag of het Openbaar Ministerie Naoufal F. voor liquidaties (en voor welke dan) zal vervolgen bleef onbeantwoord.

Er ging wel een kleine aanwijzing dat “Noffel” F. de moordenaars zou hebben aangestuurd van tafel. Officier van justitie Koos Plooij had in een eerdere zitting gezegd ervan uit te gaan dat de vriendin van F. op 4 november 2015 in Eindhoven uit naam van Noffel geld aan de verdachten heeft gegeven. Dat kwam prima overeen met een beeld van Noffel als opdrachtgever voor de aanslag op R. – die kort daarna plaats vond.

Dublin

Vrijdag zei Plooij dat hij nu een ‘sterk vermoeden’ van het tegendeel heeft. Hij gaat er nu vanuit dat twee verdachten juist geld (3.000 euro) voor Noffel kwamen bréngen. Dat komt volgens hem naar voren uit berichtenverkeer en een verklaring van de bewuste vriendin. De vrouw vloog niet lang daarna naar het Ierse Dublin waar F. op dat moment verbleef.

Eerdere berichten over de zaak:

Politie luisterde moordverdachten na aanslag af (UPDATE)

Qio C. in beeld in drie liquidatieonderzoeken

‘Semtex gevonden bij verdachten aanslag’

‘Vluchtauto mislukte aanslag geobserveerd’

Liquidatie-verdachten al vast voor andere aanslag