Geen natuurlijke dood gedetineerde Alphen

Een man die vorige week overleed in de penitentiaire inrichting van Alphen aan den Rijn is toch geen natuurlijke dood gestorven. Een woordvoerder van het ministerie van sprak over een natuurlijke dood terwijl het Openbaar Ministerie toen al een strafrechtelijk onderzoek had geopend. Aldus De Telegraaf. 

IBT

Het slachtoffer overleed kort nadat hij door een intern bijstandsteam (IBT, een soort arrestatieteam) met geweld was bedwongen, met pepperspray was bewerkt en een beenklem kreeg. Hij raakte in ademnood en kreeg een hartstilstand. Reanimatie mocht niet meer baten.

Woordvoerder

Nu blijkt dat de woordvoerder van het ministerie vanuit de penitentiaire inrichting Alphen aan den Rijn geen volledige informatie over het sterfgeval heeft gekregen en daarom niet de waarheid over het incident kon vertellen.

Sectie

Met een sectie op het stoffelijk overschot was geen duidelijke doodsoorzaak vastgesteld. De gevangenisdirectie had dus niet mogen concluderen dat er sprake was van een natuurlijke dood. De recherche is bezig met een strafrechtelijk onderzoek en de leden van het interne bijstandsteam  worden als verdachten verhoord.

Nieuwsbrief

De Telegraaf heeft een nieuwsbrief van de vestigingsdirectie PI Alphen a/d Rijn in bezit van van 12 juni. Daaruit blijkt dat de directie afgelopen maandag een ’calamiteitenteam’ formeerde en wel degelijk direct op de hoogte was van de verdachte omstandigheden. Het lijkt er dus op dat de directie bewust de omstandigheden rond het sterfgeval onder de pet wilde houden.

Ander geval

Nu blijkt dat de PI Alphen a/d Rijn ook een ander sterfgeval, van dit voorjaar, heeft stilgehouden. Dat betrof een gedetineerde die op medische indicatie niet in een cel met een hoog bed mocht en  ’s nachts uit het bijna twee meter hoge bed viel en overleed. Vorig jaar pleegden twee gedetineerden zelfmoord in de PI Alphen aan den Rijn.