‘Geen nieuw bewijs tegen politiemol’ (LIVE)

Maandag is de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak tegen “politiemol” Mark M begonnen voor de rechtbank in Den Bosch.Ontlastend

Justitie heeft tijdens extra onderzoek naar politiemol Mark M. in Oekraïne geen nieuwe bewijzen tegen hem gevonden. Dit melden de advocaten van de verdachten in deze zaak. De Limburger tekende uit de mond van Mark M.’s advocaat Jan-Hein Kuijpers op dat aanvullend onderzoek door justitie in Oekraïne geen extra bewijs heeft opgeleverd tegen M.’s vermeende verkoop van informatie uit de politiesystemen aan criminelen. Dit bevestigen meerdere advocaten van de verdachten, aldus de krant. Het onderzoek zou zelfs ontlastend werken, omdat er in dit land aanwijzingen voor een lening aan Mark M. zijn gevonden die zijn ruime inkomen zouden kunnen verklaren. Justitie heeft wel haar bedenkingen bij de status van deze leningen.

Langer rechercheren

Rechercheurs van de Nationale politie vinden dat Mark M. langer geobserveerd had moeten worden. Zij zeiden dit eerder deze week tegen NRC Handelsblad. Langer rechercheren door de Rijksrecherche zou meer voor de hand hebben gelegen. Een ervaren rechercheur vertelt de krant: ‘Ze hebben Mark M. te snel opgepakt omdat ze ervan overtuigd waren dat hij, eenmaal geconfronteerd met al het bewijsmateriaal, als first offender snel een bekentenis zou afleggen.’ Een argument voor de snelle aanhouding is, dat het niet zonder risico zou zijn om Mark M. nog langer de kans te geven vertrouwelijke informatie met criminelen te delen.

Lees hier meer

‘Politiemol’ in de val gelokt

Politie negeerde tip over politiemol Mark M.

OM: “politiemol” ripte wietkwekerijen (UPDATE)