Geen nieuwe rechters in zaak Lawalata

De rechtszaak over de moord op Nikki Lawalata kan door met dezelfde rechters. Het wrakingsverzoek dat vorige maand werd gedaan namens verdachte Sylvana W. is afgewezen. Dat heeft de Rechtbank Midden-Nederland tegenover Crimesite bevestigt.

De wrakingskamer van de rechtbank in Lelystad boog zich twee weken geleden over de vraag of er nieuwe rechters moeten komen in de moordzaak. Geert-Iem Roos, de advocaat van verdachte Sylvana W., had de rechtbank gewraakt omdat die ‘vooringenomen’ zou zijn. De wrakingskamer gaat niet mee in die redenering en wijst het verzoek af. Er is nog geen nieuwe datum bekend waarop de rechtszaak wordt voortgezet.

Sylvana

Nikki Lawalata werd in augustus 2013 dood aangetroffen, iets buiten Lelystad. Sylvana W. wordt ervan verdacht haar met een glazen karaf dood te hebben geslagen, daarna te hebben gewurgd en haar lichaam te hebben verborgen. Nikki’s vriend werd er aanvankelijk van verdacht iets met de zaak te maken te hebben, maar kreeg onlangs te horen dat hij niet langer verdachte is. Er is geen enkel bewijs tegen hem gevonden. Tegen Sylvana daarentegen is veel bewijs verzameld, ondermeer DNA, bloedsporen, camerabeelden en een gedeeltelijke bekentenis.

Sylvana’s advocaat laat desgevraagd aan Crimesite weten:

Er is nu wel een duidelijke boodschap aan rechtbank gegeven en de rechtbank staat op scherp. Wij zullen het voor cliente nauwlettend volgen, maar vertrouwen erop dat ook de rechtbank goede notie van deze uitspraak heeft genomen en dat ze het gevoel van cliente begrijpen en haar een eerlijke kans geven.

Hier de uitspraak van de wrakingskamer.

Zie ook: eerdere berichten over de zaak Lawalata.