Geen pardon meer voor de rovers

‘Geen pardon meer’, waarschuwt Panorama luidkeels op de cover. Rovende en gewelddadige criminelen die Amsterdam-Oost en -Zuidoost onveilig maken krijgen het anti-roofteam van de politie achter zich aan. Op de coverfoto rekent een diender er eentje in. Anti-roof-team-werk gaat van binnen zonder kloppen. De oude verslaggever van de Panorama hijgde een weekje mee, door al die trappenhuizen naar boven, achter de stormram aan.

En zo krijgt de lezer een idee in welke criminele avonturen de doorgaans jonge desperado’s zich storten. Ja: het zijn vooral veel Amsterdammers van Surinaamse, Marokkaanse en Antilliaanse komaf. Hoewel gelukkig nog steeds het grootste deel van deze jonge criminelen op zeker moment een punt zet achter dit gedrag, stroomt een deel van deze categorie door in de richting van de zwaarste categorie. Gwenette M. als lichtend voorbeeld.

Zegt een rechercheur: ‘We proberen te voorkomen dat jongens van PVJ (een Potentiëel Jeugdige Veelpleger), via HKJ (een Harde Kern Jongere) een ABC (Amsterdamse Beroepscrimineel) wordt. Maar dat lukt vaak niet.’

De operationeel leider van het team vindt het een ‘groot succes’. Ze brengen 250 zaken per jaar aan bij justitie en doen 400 aanhoudingen. Het aantal aangiften is het afgelopen jaar gedaald.

Ze zijn niet tevreden over de rechters die in hun ogen te mild straffen: ‘hou zo’n jongen nou toch eens binnen!’ Want van een ‘weekje schoffelen’ raken deze gasten niet onder de indruk.

Aan de andere kant: ze raken natuurlijk wel onder de indruk van de andere PVJ’ers of HJK’ers of ABC’ers die ze dan in de bajes tegenkomen, maar dat vinden de teamleider en Panorama niet van belang.

De teamleider pleit voor minimumstraffen. En om de straatroven echt goed aan te pakken moet het team fors worden uitgebreid.

Is het geen dweilen met de kraan open? Nee. ‘Als we hier niet zouden dweilen, werd het helemaal een bende.’