‘La Serpe heeft Hugo achter zich aan’ (UPDATE)

Kroongetuige in Peter la Serpe (foto), die zich momenteel ergens ter wereld voorbereidt op het hoger beroep in het liquidatieproces Passage, heeft schuldeisers achter zich aan. Ze zeggen 280.000 euro van hem tegoed te hebben. Amsterdammer Hugo Broers, oud-portier en eigenaar van Trust Incasso heeft zich ontfermd over deze schuld. Deze week een verhaal hierover in de papieren Nieuwe Revu.

Financiële problemen

De kwestie is dat Peter la Serpe in 2005 met de zoon van een ondernemer het plan opvatte om een coffeeshop aan de Amsterdamse Warmoesstraat te beginnen. La Serpe leende daarvoor de 280.000 euro in goed vertrouwen van deze ondernemer tegen 10% rente.

Nu verkeerde La Serpe in die tijd in grote financiële problemen, iets waarover tijdens het Passage-proces ook nog al wat naar buitenkwam. Toeval of niet, in de zomer van 2006 waagde La Serpe de sprong naar het Openbaar Ministerie en nam hij plaats in een getuigenbeschermingsprogramma. Van de coffeeshop kwam natuurlijk niets terecht en het geld was foetsie, net als La Serpe.

Oké dan

Hugo Broers spant zich nu in voor de zaak. In het milieu is Broers ook wel bekend om het frequent gebruik van de woorden Oké dan. Hij bestiert security- en incassobedrijf 'Trust' aan de Nieuwendijk, dat diensten verleent aan winkel – en horecabedrijven rondom de Nieuwendijk, Damrak en op de Wallen. 

Broers kent de hoofdstedelijke onderwereld goed. Hij was een goede bekende van Sam Klepper en haalde het nieuws doordat hij ooit de in 2006 vermoorde Thomas van der Bijl een mep verkocht bij diens strandtent Venice Beach in Zandvoort.

Rechtstaat 

Broers vindt de schuld en het verdwijnen van La Serpe 'een regelrechte aanfluiting voor de rechtsstaat'. Temeer daar La Serpe 1,4 miljoen euro ontving om een nieuw bestaan op te bouwen. Er ligt nu een incasso-contract waarvan de laatste zin luidt: 'Met TRUST heeft La Serpe nooit meer rust… Oké dan!’  

Getuigen

Overigens heeft ook advocaat Nico Meijering bezoek gehad van Broers. Meijering staat enige verdachten in het Passage-proces bij tegen wie La Serpe verklaringen aflegde. Meijering zegt tegen Crimesite dat het het strafrechtelijk van belang kan zijn als een kroongetuige op deze manier schulden onbetaald kan laten, 'dan krijgt hij immers nog meer dan hij al heeft gekregen'. Eind van dit jaar dient het hoger beroep in de Passage-zaak.

Als Meijering de schuldeisers ontmoet zegt hij hen mogelijk te kunnen adviseren, 'hoewel ik natuurlijk geen civiele advocaat ben'.

Er zijn vier getuigen die zeggen dat La Serpe de gewraakte 280.000 euro heeft ontvangen: de zoon, de vader, de moeder en een kennis, die bij het betalen van de 280.000 aanwezig zegt te zijn geweest. 

Zie meer bij Bondtehond.