Geen smaadklacht tegen Okkie (UPDATE)

De aangifte wegens smaad en laster die advocaat Gerard Spong vorige maand aankondigde tegen schilderijendief Okkie Durham, lijkt van de baan. Dat meldt Quote vandaag. Spong kondigde stappen aan tegen Durham omdat die in een tv-documentaire beweerde bij voetballer Patrick Kluivert ondergedoken te hebben gezeten.

Durham vertelde in de documentaire hoe hij in december 2003 aan arrestatie ontsnapte door via het dak van zijn Amsterdamse huis te vluchten. Dezelfde avond nog zat hij in Barcelona, waar hij in de CLDC (een club waarbij Kluivert zakelijk betrokken was) de voetballer tegen het lijf liep.

Durham vertelde in de documentaire:

Een vriend van mijn was Patrick Kluivert. […] Ik kwam Patrick tegen in Barcelona. Ik zei dat ik door de politie gezocht werd, maar ik zei niet dat het voor die Van Goghs was. En toen zei hij: ‘Waarom zit je de hele tijd in een hotel? Waarom blijf je niet bij mijn thuis?’ Ik zei: ‘Als ze mij bij jou pakken, kom je in alle kranten van de wereld’. Waarop hij zei: ‘Dat kom ik toch al.’

Porsche

Durham verbleef vervolgens enkele dagen in de villa van Kluivert in Barcelona. Hij verleende ook nog vriendendiensten zoals het ophalen van Kluivert’s Porsche Cayenne bij een pretpark. Een familielid van Kluivert, die ook in de villa verbleef, leerde Durham daar kennen en herinnert zich het verblijf van Okkie, zo vertelde hij aan de documentairemaker.

Ophef

Kluivert wilde tegenover de programmamakers aanvankelijk niet reageren op de kwestie, maar toen de documentaire grote ophef veroorzaakte liet hij zijn advocaat Spong alsnog dit statement naar buiten brengen.

Kluivert ontkent ten stelligste. We laten hier geen gras over groeien. Kluivert heeft deze man misschien wel eens in het voorbijgaan ontmoet, maar hem nooit of te nimmer ergens onderdak verleend. Hij is daar ook nooit in huis geweest. Het zijn uiterst smadelijke uitlatingen die niet zonder gevolgen kunnen blijven.

Spong kondigde aan nog diezelfde week, medio maart, een klacht in te dienen. Maar Quote deed navraag en nu blijkt de aangifte wegens smaad of laster nooit gedaan te zijn. Spong emailde naar Quote:

Namens Patrick Kluivert is geen aangifte gedaan in de zaak waar u op doelt. De reden hiervan kan ik u niet onthullen.

Update

Tegenover RTL beweert Spong overigens dat er nog steeds een klacht wordt overwogen, maar de opmerking dat hij dat medio maart zou doen, blijkt dus pure bluf te zijn geweest. Er is nooit aangifte tegen Durham gedaan. En zelfs als er aangifte wordt gedaan, is het nog maar zeer de vraag of een officier van justitie die in behandeling wil nemen. Daarop hebben Kluivert en Spong geen invloed. De vraag is dan ook waarom Spong geen civiele procedure begint tegen Durham, als hij zo zeker van zijn zaak is. Hij heeft de officier van Justitie namelijk helemaal niet nodig om een rechtszaak te beginnen. Wellicht is het duo bevreesd dat er in een bodemprocedure andere getuigen uit de vriendenkring naar de rechtszaal komen, die een strafblad hebben. Zoals Ruben W., alias Menkie , die werd veroordeeld voor cocaïne handel. En het doen van valse aangifte is trouwens ook strafbaar gesteld en daarmee een risico voor Kluivert.

Italie

Octave Durham wil niet reageren op de kwestie. Hij heeft de afgelopen weken op een geheime locatie buiten Amsterdam verbleven om uit te rusten van de hectiek rond zijn bekentenissen. In de mei-vakantie gaat hij naar Italie ‘om kunst te kijken’.