Geen straf na alcoholslot

Automobilisten die na het rijden onder invloed een alcoholslot in hun auto in moeten laten bouwen, mogen niet ook nog een straf door de rechter opgelegd krijgen. Een verdachte mag namelijk niet twee keer voor hetzelfde vergrijp worden bestraft. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag maandag bepaald.

De beslissing of er een alcoholslot moet worden geplaatst, ligt bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Het besluit wordt een ‘bestuursrechtelijke maatregel’ genoemd en het Openbaar Ministerie (OM) mag daarnaast de persoon in kwestie nog strafrechtelijk vervolgen voor het vergrijp.

Volgens het hof is het alcoholslot zo’n ingrijpende maatregel dat het gelijkgesteld moet worden aan een strafrechtelijke maatregel. Door deze uitspraak kan iemand na het krijgen van zo’n slot niet meer vervolgd worden door het OM.

De zaak was aangespannen door drie personen die nadat ze een alcoholslot van het CBR opgelegd hadden gekregen, nog veroordeeld zijn voor het rijden onder invloed. Het hof heeft in alle drie de zaken het OM niet-ontvankelijk verklaard.