Geen straf voor schietende agenten

De rechtbank in Breda heeft twee politieagenten schuldig verklaard aan (poging tot) zware mishandeling maar deelt hiervoor geen straf uit. De agenten schoten op een vluchtende verdachte tijdens een achtervolging, zonder de verdachte te waarschuwen.

Wiet

Het slachtoffer is hierbij in zijn bil geraakt door één van de agenten. Het slachtoffer werd verdacht van het aanwezig hebben van een grote hoeveelheid wiet. Na een melding van de wijkagent volgde een achtervolging door het centrum van Tilburg. De man heeft hierbij meerdere stoptekens genegeerd. Ook haalde hij zeer gevaarlijke manoeuvres uit op de weg. Nadat de auto van de man werd klemgereden, wilde hij nog verder vluchten. Eén van de agenten reed tijdens de vluchtpoging op de motor naast de auto van de man. De agent zag een aantal vuilniszakken op de achterbank van de auto liggen. Achteraf bleek dat er een grote hoeveelheid wiet, ongeveer 12 kilo, in de auto lag.

Ambtsinstructie

Volgens de rechtbank mochten de politieagenten schieten inzake een verdenking van een drugstransport maar moesten ze zich wel aan de Ambtsinstructie houden. In deze instructie staat ook dat de agent waarschuwt voordat hij gericht met een vuurwapen zal schieten. De rechtbank is van oordeel dat aan dit artikel niet is voldaan. Eén van de agenten heeft de verdachte gesommeerd te stoppen, maar de man is niet gewaarschuwd dat hij zou schieten als verdachte niet zou stoppen. Dit betekent dat de politieagenten niet hebben gehandeld conform de Ambtsinstructie. Daarom komt kunnen zij geen beroep doen op de strafuitsluitingsgrond dat zij hebben gehandeld ter uitvoering van een wettelijk voorschrift. Maar de rechtbank constateert dat er een bijzondere situatie was.

Geen straf

De verdachten moesten binnen zeer korte tijd een beslissing nemen die zeer grote gevolgen kon hebben. Daarbij is een kleine, maar cruciale stap overgeslagen. Ook weegt de rechtbank mee dat de zaak voor de agenten op persoonlijk vlak, maar ook binnen hun werk, een grote impact heeft. Ook hebben verdachten hun medeleven getoond richting het slachtoffer. Gelet op dit alles legde de rechtbank toch geen straf op.

De officier van justitie eiste voor beide agenten een taakstraf van 100 uur.

De vonnissen zijn hier op een later moment in te zien.