Geen straf wel tbs na moordpogingen

De rechtbank in Den Bosch heeft donderdagmiddag een 46-jarige vrouw ontslagen van alle rechtsvervolging voor twee pogingen tot moord in een kliniek in Eindhoven en een mishandeling in huis van bewaring in Zwolle. Ze is voor de pogingen tot moord wel veroordeeld tot tbs met dwangverpleging.

Kliniek

De vrouw probeerde in augustus vorig jaar tijdens haar verblijf in een psychiatrische kliniek in Eindhoven twee medepatiënten van het leven te beroven. Ze stak het ene slachtoffer meerdere keren in de borst en de ander in de keel, nek en rug.

Verpakking

Daarna mishandelde de vrouw een medewerkster van de penitentiaire inrichting waar ze verbleef tijdens haar voorarrest voor de twee moordpogingen. Ze kraste de medewerkster in haar hals met een gekartelde plastic verpakking van een contactlens.

Strafbaarheid

De vrouw is onderzocht door een psychiater en een psycholoog. Zij concluderen dat bij de vrouw sprake is van schizofrenie. De rechtbank beschouwt daarom de vrouw als volledig ontoerekeningsvatbaar zodat ze wordt ontslagen van alle rechtsvervolging. De rechtbank vindt wel dat het vanwege veiligheidsrisico’s noodzakelijk is de vrouw tbs met dwangverpleging op te leggen.

Het vonnis.