Zelfmoord in PI: verbeteringen nodig

Er is geen causaal verband tussen de vier gevallen van zelfmoord en de verleende zorg in de PI Vught in 2012. Dat hebben de inspectie voor de Gezondheidszorg en Inspectie Veiligheid en Justitie geconcludeerd na een onderzoek. Wel moeten er verbeteringen worden doorgevoerd in de PI. Staatssecretaris Fred Teeven had de inspecties opdracht gegeven voor het onderzoek in verband met vier zelfmoord gevallen in 2012.

Het onderzoek zou moeten uitwijzen of er een causaal verband bestond tussen de zelfmoorden en de zorg in de Penitentiaire Inrichting (PI) Vught.

De vier zelfmoorden zijn afgezonderd van elkaar onderzocht. In de meeste gevallen ging het om gedetineerden die een lange celstraf of tbs-behandeling in het vooruitzicht hadden. Een van de gedetineerden, Fred B., pleegde donderdagnacht 12 juni 2012 zelfmoord in zijn cel. Hij werd ervan verdacht dat hij de ouders van zijn ex-vriendin heeft vermoord.  

De inspecties concluderen dat er geen verband is tussen de gevallen en de zorg, maar dat er zeker wel verbeterpunten aangebracht moeten worden. Daar zou zelfs al mee begonnen zijn. Zo waren de medische gegevens volgens de inspecties niet altijd voldoende aanwezig in de dossiers van de gedetineerden. 

Fred Teeven schrijft verder in de brief aan de Tweede Kamer dat er in het derde kwartaal van 2013 opnieuw onderzoek gedaan wordt door de inspecties om te kijken of er resultaten zijn  geboekt.