‘Geen verklaring, geen sectierapport’

De verdediging van de 25-jarige Ricardo S. uit Arnhem, die verdacht wordt van moord dan wel doodslag op een 57-jarige vrouw, heeft vooralsnog geen recht op het sectierapport. Dat bleek dinsdag tijdens een pro forma-zitting in de Arnhemse rechtbank. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt het rapport achter omdat de verdachte nog geen verklaring heeft afgelegd.

Door @Michael de Hoogh

Op maandag 8 juli van dit jaar werd de 57-jarige vrouw dood gevonden in haar woning aan de Sperwerstraat in Arnhem. Het vermoeden bestaat dat de vouw daar al enkele dagen heeft gelegen. Volgens de tenlastelegging is het slachtoffer door meerdere steekwonden om het leven gekomen.

Relatie

De politie heeft vervolgens op vrijdag 26 juli de 25-jarige Ricardo S. aangehouden voor betrokkenheid bij de dood van de vrouw. S. woont bij het slachtoffer in de buurt. Meer over de relatie tussen de verdachte en het slachtoffer is verder niets bekend. Het OM houdt er ook rekening mee dat S. met de moord dan wel doodslag een ander misdrijf heeft willen verdoezelen. Dat wordt ook wel gekwalificeerde doodslag genoemd.

Sectierapport

De verdediging van de S., advocaat Arnoud Schadd, wacht nog steeds op het sectierapport. Het OM wil dat rapport niet verstrekken omdat verdachte nog geen verklaring heeft afgelegd. ‘De verdachte heeft twee weken geleden aangegeven te willen verklaren, maar dat heeft hij later weer ingetrokken. Als wij het sectierapport nu verstrekken dan is zijn verklaring niet meer te toetsen’, aldus de officier van justitie dinsdag.

PBC

Advocaat Schadd vond dat argument ‘niet valide genoeg’, maar de rechtbank wel. Het OM hoeft het sectierapport nog niet te verstrekken. Diezelfde rechtbank besloot achter gesloten deuren ook dat verdachte S. naar het Pieter Baan Centrum (PBC) moet om onderzocht te worden.