Geen vervolging na dood bij arrestatie Maastricht

Na onderzoek door de Rijksrecherche heeft het Openbaar Ministerie in Maastricht besloten besloten om niemand te vervolgen in de zaak van het overlijden van een een 35-jarige man uit Macedonië op 20 december vorig jaar tijdens een arrestatie.

Agressief

De man was aangehouden in winkelcentrum Brusselse Poort in Maastricht. Dat gebeurde omdat hij agressief reageerde nadat de politie hem naar zijn identiteitspapieren had gevraagd. Nadat de man zich daarbij verzette, zijn omstanders de politie te hulp geschoten. Bij de aanhouding zijn politiemedewerkers gewond geraakt, en raakte de man onwel. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek hij te zijn overleden. Na onderzoek is de doodsoorzaak niet vast komen te staan. De overledene kampte met psychische problemen.

Omstanders

Eén van de omstanders die de politie te hulp schoot, is door de Rijksrecherche als verdachte gehoord voor dood door schuld. Het onderzoek heeft echter uitgewezen dat deze man achteraf gezien ten onrechte als verdachte is aangemerkt. Ook is vastgesteld door het OM dat de politiemedewerkers die bij de aanhouding betrokken waren op de juiste wijze hebben gehandeld. Door de politie is overigens geen nekklem aangelegd.

De nabestaanden van de overleden man, de gewezen verdachte en de betrokken verbalisanten zijn op de hoogte gebracht van de beslissing van het Openbaar Ministerie.

Agenten droegen ter plaatse aan een omstander op om ter plaatse beelden van het gebeuren te wissen van zijn telefoon:

Minister: politie mag beelden telefoon niet wissen

‘Agenten dwongen omstanders beelden te wissen’