‘Geen vervolging officier om valse bedreiging’ (UPDATE)

Officier van justitie Lucas van Delft wordt niet strafrechtelijk vervolgd na het doen van een valse melding bij de politie dat hij met de dood werd bedreigd door zware criminelen. Dat stelt NRC Handelsblad. De top van het Openbaar Ministerie zou dit hebben besloten na een strafrechtelijk onderzoek van het landelijk parket.

Baan

Van Delft verliest wel zijn baan als officier van justitie. Hij zat al sinds december thuis omdat hij was geschorst. Hij had op 12 november vorig jaar onder een valse naam via Misdaad Anoniem telefonisch gemeld dat officier van justitie Van Delft uit de weg zou worden geruimd. Dat feit is volgens het OM wel bewezen.

Stress

Eerder legde Van Delft in een interview in NRC bezweken te zijn door de stress van zijn werk. Hij en zijn gezin waren enige tijd ondergedoken. Overigens waren er wel doodsbedreigingen aan het adres van van Delft door anderen gemeld.

De zaak zal in een aantal strafzaken nog een staartje krijgen omdat Van Delft zich bezig heeft gehouden met een reeks belangrijke onderzoeken. Advocaten willen Van Delft als getuige horen over zijn bemoeienis om te onderzoeken of hij nog meer onrechtmatigheden heeft begaan.

Zie ook:

‘Advocaat tipte over bedreiging officier’

Doodsbedreigingen voor crimefighter komen uit Tilburg

Officier kocht zelf prepaid bij Media Markt

Mogelijk fouten in grote Brabantse strafzaken