Geen vervolging slachtoffers overval

De bewoners van de woning in Voorthuizen, die op 8 augustus vorig jaar werd overvallen, worden niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag laten weten. Bij de overval raakte een van de overvallers door toedoen van de bewoners gewond en is daar later aan overleden.

Op 8 augustus 2012 werden de bewoners van een woning aan de Zevenbergjesweg in Voorthuizen het slachtoffer van een gewapende overval. Bij de overval raakten de bewoners en een van de daders gewond.

Omdat deze overvaller in de loop van de avond overleed, zijn de bewoners in eerste instantie aangehouden. Op 9 augustus 2012 zijn zij weer in vrijheid gesteld vanwege het beroep op noodweer. De overval zorgde voor veel commotie binnen de politiek. Premier Rutten zei toen dat bewoners zich moeten kunnen verweren in hun eigen huis en dat daar gepast geweld bij gebruikt moet kunnen worden.

Het OM heeft nu op basis van een onderzoek besloten de bewoners niet verder te vervolgen. Eén bewoner bleek niet betrokken te zijn bij het geweld tegen de overvaller. De andere bewoner wordt niet verder vervolgd omdat er gehandeld is uit noodweer. ‘De messteken die de overvaller fataal zijn geworden, zijn toegebracht in een situatie waarin er onmiddellijk en dreigend gevaar was waartegen de bewoner zich mocht verdedigen’, aldus het OM.

Het politieonderzoek naar is inmiddels afgerond. Er zijn 3 verdachten aangehouden vanwege hun betrokkenheid bij de overval. Het gaat om een 28-jarige vrouw uit Arnhem, een 26-jarige man uit Beekbergen en een 34-jarige man uit Culemborg. Deze verdachten zitten allen in voorlopige hechtenis.