De agent die in oktober 2011 besloot een file te veroorzaken om een vluchtende benzinedief te stuiten zal niet strafrechterlijk worden vervolgd. Dat heeft het Utrechtse parket besloten op grond van een rapport van de Rijksrecherche over een dodelijk ongeval dat plaatsvond nadat bij Abcoude op de A2 een file was veroorzaakt. De benzinedief reed in op de file waarbij een man om het leven kwam. De officier van justitie concludeert wel dat het veroorzaken van de file een ‘onjuiste beslising’ is geweest.
(foto NOS)
Op 22 oktober 2011 rijdt een verdachte weg zonder te betalen bij een benzinepomp bij Culemborg. Eén politiewagen zet aanvankelijk de achtervolging in. Nadat de vluchter de snelheid opvoert, volgen nog twee politieauto’s. Na het negeren van een stopteken, wordt er nog een auto gestuurd en sluit een aantal auto’s uit eigen beweging aan. Als de auto’s hem insluiten, botst hij tegen de politieauto’s.
Dan valt het besluit een file te creëren. De opdracht kwam van een politieambtenaar van de meldkamer Utrecht. Naar het oordeel van het Openbaar Ministerie had deze onder de omstandigheden (het botsen van de auto’s, het consequent negeren van stopbevelen) moeten onderkennen dat het creëren van een file een te groot risico voor de burgers in de file zou opleveren. De risico’s voor de verkeersveiligheid hadden zwaarder moeten wegen dan het belang van de aanhouding op dat moment. Bovendien was er een lichter middel voorhanden: de politie Amsterdam-Amstelland stond klaar om de achtervolging over te nemen en er was een politiehelikopter ingezet.
De officier van justitie oordeelt dat de politieambtenaren voor wat betreft de achtervolging door hun gedrag het verkeer in gevaar hebben gebracht maar ze hebben nu eenmaal de taak verdachten aan te houden, en ze hebben de achtervolging rustig en professioneel uitgevoerd. Het insluiten en afremmen gebeurde gecontroleerd, en bij het naderen van de file remden de agenten af en gaven zij de verdachte de ruimte om te stoppen of uit te wijken. Op deze manier hebben zij rechtmatig gehandeld. De politieambtenaren die de file daadwerkelijk hebben gecreëerd gaven uitvoering aan een opdracht en hen valt geen verwijt te maken, vindt het parket.
Het probleem bij de beoordeling van de beslissing om een file te veroorzaken is dat er geen regelgeving of beleid op dit punt bestaat. Over wanneer en hoe een roadblock moet worden opgeworpen bestaat geen aanwijzing van het Openbaar Ministerie. Het Utrechtse parket dringt aan op landelijke regelgeving op dit gebied.