Geen wiet meer in The Grasshopper

In een van de beroemdste coffeeshops van Nederland, The Grasshopper, mag geen softdrugs meer worden verkocht. De gemeente heeft geen gedoogverklaring afgegeven. De eigenaren hebben geprobeerd om dat via een kort geding alsnog af te dwingen, maar dat is mislukt.

De Amsterdamse rechtbank oordeelde vrijdag dat de gemeente niet alsnog toestemming hoeft te geven, meldt Het Parool zaterdag. The Grasshopper ligt vlakbij het Centraal Station van Amsterdam, in een gebied dat de gemeente mooier en veiliger wil maken.

In 2009 kreeg The Grasshopper al een brief dat de gedoogverklaring nog één keer zal worden verlengd tot 1 december 2012. Dat werd later nog gerekt tot 4 januari 2014. Volgens de rechtbank hebben de uitbaters daarom voldoende overgangstermijn gekregen.

Daarnaast heeft de gemeente ook meegedacht over nieuwe invulling van het pand. Ambtenaren van de gemeente hebben wel met de eigenaren andere vormen van exploitatie van The Grasshopper besproken. Naast een coffeeshop zitten er ook een café, sportbar en restaurant.