Geerhorst: ‘bewaarders brachten telefoons binnen’

‘Telefoons in De Geerhorst kwamen niet binnen via gedetineerden maar door bewaarders’, dat is één van de reacties die bij Crimesite zijn binnengekomen naar aanleiding van de recente berichtgeving over het onderzoek van het ministerie van Justitie in de PI.

Door bewaarders

Justitie maakte deze week de resultaten bekend van intern onderzoek over de aanwezigheid van telefoons en drugs in de penitentiaire inrichting De Geerhorst in Sittard. Eén van de personen die reageerde zegt zelf ten tijde van het onderzoek gedetineerd te hebben gezeten en dat er ook bij hem een telefoon was gevonden. Hij zegt dat naar zijn weten de gevonden 14 telefoons ‘allemaal’ door bewaarders mee naar binnen waren gebracht, in ruil voor geld.

Dvd-speler

Justtie bracht naar buiten dat de contrabande in etensbakken vanuit PI Roermond door gedetineerden in de Geerhorst waren gebracht. Er was in zo’n bak een dvd-speler gevonden. Een ex-gedetineerde bestrijdt dat de dvd-speler vanuit Roermond kwam maar dat die ook door een personeelslid De Geerhorst was binnengekomen, voor geld.

Een ex-gedetineerde:

Na een controle zijn er binnen een dag weer gewoon nieuwe telefoons binnen en gaat alles weer gewoon verder zoals het was.

De (ex)gedetineerden spreken van straatje schoonvegen door de directie van De Geerhorst en van een doofpotcultuur.

Een bron binnen Justitie zei eerder tegen Crimesite dat in het algemeen voertuigen die bij penitentiaire inrichtingen worden binnengereden slecht worden gecontroleerd op contrabande.

Zie ook:

PI Geerhorst neemt maatregelen (VIDEO)