Bisschop betrokken bij witwasschandaal Vaticaan

In Vaticaanstad zijn vrijdag drie mannen gearresteerd door de Italiaanse politie omdat zij ervan worden verdacht betrokken te zijn bij een grootschalige fraude en corruptie. De drie mannen zijn een bisschop, een beurshandelaar en een voormalig agent van de Italiaanse geheime dienst.

De drie zouden betrokken zijn bij het witwassen van zeker 20 miljoen euro. De voormalig geheim agent zou het geld in een privé-jet van Zwitserland naar Italië hebben gebracht. Daarvoor zou hij 400.000 euro hebben gekregen. Het geld was afkomstig van 'een vriend' die het zou hebben overgehouden aan belastingfraude.

De geestelijke, die ook als accountant voor het Vaticaan werkt, zou het geld hebben laten afleveren bij vrienden. Hij kreeg daarvoor cheques terug. Deze cheques werden ingeleverd bij de Italiaanse bank.

De geestelijke zou binnen het Vaticaan bekend hebben gestaan als 'monsignor 500', omdat hij altijd briefjes van 500 euro op zak had. Het is onduidelijk wat de beurshandelaar precies met het schandaal te maken heeft. De politie heeft dat niet bekend gemaakt.

 Eerder deze week kondigde paus Franciscus aan dat er een commissie is aangesteld om de bank van het Vaticaan door te lichten. Er lopen verschillende onderzoeken naar de bank vanwege schimmige transacties. De bank zou meewerken aan het witwassen van geld. Vaticaanstad hoort niet bij de Europese Unie en hoeft dan ook niet aan strenge regels te voldoen om witwassen tegen te gaan.