‘Gegevens die ambtenaar lekte naar criminelen mogelijk gebruikt bij Rotterdamse liquidatie’

‘Gegevens die ambtenaar lekte naar criminelen mogelijk gebruikt bij Rotterdamse liquidatie’

Gegevens die een belastingambtenaar uit Den Haag heeft doorgespeeld naar criminelen, zijn mogelijk in het voorjaar van 2022 gebruikt bij een liquidatie in Rotterdam. Het Openbaar Ministerie eist maandag een onvoorwaardelijke celstraf van een jaar tegen verdachte Jamal el H. (44) wegens het omkopen van de ambtenaar.

(Beeld: Shantienne Frans werd in met 2022 in Rotterdam geliquideerd).

Omroep West schrijft dat El H. regelmatig sprak met de ambtenaar op het parkeerdek van de Albert Heijn aan de Elandstraat in Den Haag. De 37-jarige deurwaarder gaf dan bepaalde kentekengegevens door, die El H. dan doorspeelde naar criminelen. Dan ging het bijvoorbeeld om adressen. Per zoekopdracht zou de ambtenaar 100 euro hebben gekregen van El H.. Zelf zou hij van zijn criminele opdrachtgever telkens 50 euro hebben gekregen.

Liquidatie

In april 2022 zou El H. aan de deurwaarder de kentekengegevens hebben opgevraagd van Rotterdammer Shantienne Frans (35). Die wordt op 22 mei in Rotterdam-Zuid geliquideerd. Volgens het OM is het ‘niet uitgesloten dat die informatie ertoe heeft bijgedragen dat het slachtoffer hiermee te vinden was’. In juli 2023 werden twee mannen voor de liquidatie veroordeeld tot 18 jaar cel.

Volgens de officier van justitie is andere informatie die Jamal el H. ontving van de belastingambtenaar gebruikt bij een ripdeal waarbij werd geschoten. In totaal zou El H. gegevens van 26 kentekenhouders opgevraagd en doorgespeeld hebben.

‘Goud waard’

De officier van justitie zei maandag voor de rechtbank in Den Haag dat geheime informatie van overheidsinstanties ‘voor criminelen goud waard’ is. Ze noemde het ‘schokkend’ dat deze gegevens op grote schaal naar de onderwereld worden gestuurd. ‘Iedereen verdient er geld aan.’

De behandeling van de zaak tegen de 37-jarige deurwaarder is uitgesteld. Hij zou 40.000 euro hebben verdiend met het doorspelen van informatie.

De uitspraak tegen Jamal el H. is over twee weken.