Gegevens PGP-telefoons blijven in Canada

De gegevens van 19.000 versleutelde Nederlandse telefoons moeten in Canada blijven. Dat heeft een rechter in Toronto bepaald. De data staan op een server in Canada die werd gehuurd door Ennetcom, het bedrijf dat omgebouwde, extra beveiligde Blackberries verkocht aan klanten. Justitie ontmantelde het netwerk in april omdat er ‘uitsluitend criminelen’ van gebruik zouden maken.

Klanten van Ennetcom kochten een beveiligde Blackberry die deels onklaar was gemaakt: je kon er niet mee bellen of fotograferen.

Veilig

Het was lange tijd de veiligste telefoon op de markt: afluisteren of meekijken door derden via de microfoon of camera was onmogelijk gemaakt. Tegelijkertijd werden berichten die ontvangen of verstuurd werden, voorzien van zware encryptie, die niet te kraken was. Ondanks de forse prijs van 1500 euro waren er bijna 20.000 gebruikers. Want lange tijd was het misschien wel de beste oplossing voor criminelen (en niet-criminelen) om vertrouwelijk met elkaar te communiceren.

Ontcijferen

Tot begin dit jaar. Toen vond het Nederlands Forensisch Instituut een methode om de berichten toch te kunnen lezen. Justitie zag een kans om in een klap een groot aantal zaken op te lossen, door het hele netwerk uit de lucht te halen en de data te ontcijferen. Maar de berichten bleken te zijn opgeslagen op een Canadese server en een rechter in dat land moest beslissen of het Openbaar Ministerie de data krijgt.

Bulk

De beslissing is deels positief, deels negatief voor justitie uitgevallen. Het OM krijgt weliswaar toegang tot de data, maar alleen op basis van gerichte verzoeken. De data wordt niet in bulk overhandigd, omdat daarmee ook onschuldige gebruikers van het Ennetcom netwerk getroffen zouden worden. Denk aan advocaten, journalisten en andere geheimhouders. ‘De data blijven in Canada’, zei rechter Ian Norheimer volgens de Canadese krant National Post.

Update:

Inmiddels is het vonnis van de Canadese rechter gepubliceerd.

Zie ook:

De grote PGP-slag van het Openbaar Ministerie

Blackberry werkt samen met opsporingsdiensten

OM: PGP-data naar zwacri-onderzoeken geleid

‘Aanslag met brandbom op directeur PGP-bedrijf’

‘Niet alle BlackBerry-PGP’s te kraken’