Gegevens Visa-hack uit meerdere lekken

De creditcardgegevens die de hacker Reckz0r naar eigen zeggen in handen heeft gekregen door het digitale beveiligingssysteem van 69 banken te kraken, komen uit andere lekken. Het gaat onder andere om een internetonderneming. Dat zegt NU.nl op basis van gesprekken met klanten van wie gegevens werden gelekt.

 

Maandag publiceerde Reckz0r een lijst van 113 pagina’s aan creditcardgegevens van klanten van Visa en Mastercard. Hij zegt nog 50 gigabyte aan gegevens van klanten van de creditcardbedrijven te hebben. Eerst claimde hij Visa te hebben gehackt. Toen dat niet waar bleek te zijn, zei hij dat hij 69 banken heeft gekraakt.

Ook dat blijkt niet waar, meldt NU.nl. Zij spraken met een aantal mensen die op de lijst stonden die de hacker publiceerde. Zij waren klant van een bedrijf dat websites host. Tussen de e-mailadressen in de lijst staat ook een aantal verwijzingen naar dit bedrijf.

Een van de klanten die NU.nl sprak, zegt dat het om verouderde gegevens gaat. In de gepubliceerde lijst staat ze vermeld met een Visa-kaart, terwijl ze sinds 2009 een Mastercard gebruikt. Maar het e-mailadres is gebruikt ze pas recent. Ze vermoed dat er meerdere systemen van de hoster zijn gehackt.

Ook van andere klanten staan vermeld dat ze een Visacard hebben, terwijl ze al een tijdje een MasterCard gebruiken, of andersom. Dat Reckz0r de banken heeft gehackt, lijkt onwaarschijnlijk. Een aantal klanten gebruikte een creditcard die niet door een bank is uitgegeven.