Geheim agent moest onderduiken

Een voormalig geheim agent van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) gaat een schadeclaim van honderdduizenden euro’s indienen tegen het ministerie van Defensie. J.W. houdt het ministerie verantwoordelijk voor het verraden van een undercoverfirma in de Jordaanse hoofdstad Amman. Daarna werd hij aan zijn lot overgelaten, terwijl hij in levensgevaarlijke situatie verkeerde. De oud MIVD’er vertelde zijn verhaal aan De Telegraaf.

De inlichtingenofficier runde in de Jordaanse hoofdstad Amman een dekmantelfirma van de MIVD: Global Security Providers. Bij dit nepbeveiligingsbedrijf waren geheim agenten ondergebracht die contacten moesten leggen met kringen in Saoedi-Arabië die terroristische groepen financieren.

In 2009 stond de dekmanteloperatie om onverklaarbare reden in De Telegraaf. Waarschijnlijk werd de firma verraden door iemand uit de MIVD-gelederen. J.W. vluchtte halsoverkop naar de Verenigde Staten. 

‘Een zenuwslopende tijd; elk moment vreesde ik gearresteerd te worden door de Jordaanse geheime dienst GID’, zegt de ex-MIVD-medewerker in de papieren Telegraaf. Verder waren er signalen dat elementen van Al Qaida naar hem op zoek waren.

GSP was een MIVD-‘frontstore’ zonder klanten, die formeel in Cyprus resideerde. Inkomsten kwamen uit een geheim fonds van de Nederlandse staat. De GSP-‘security-consultants’ zijn in werkelijkheid MIVD-agenten, die de financiering van jihadistische terreur in kaart brengen, met name Saudi-Arabische geldschieters. De geheim agenten rapporteren rechtstreeks aan twee MIVD-topmedewerkers, T. en K., die vanuit Nederland een netwerk aan inlichtingenoperaties aansturen.

Het MIVD-kantoor in Amman fungeerde als een vraagbaak voor westerse inlichtingendiensten. J.W. heeft een uitgebreid netwerk in het Midden-Oosten en kon veel praktische informatie leveren over infrastructuur in landen als Irak.

Meer over de MIVD:

Vrijspraak schending staatsgeheimen 

Krijgt oud-Hoofd MIVD Zwarte Piet?