“Geheim verhoor” barst in Venlose moordzaak

In de zaak tegen John B., verdacht als opdrachtgever van de moord op de Venlose Tanja Gurskaja, hebben advocaten Marcel Heuvelmans en Geert-Jan Knoops dinsdag voor de rechtbank in Roermond om niet-ontvankelijkheid van het Openbaar Ministerie (OM) gevraagd. Justitie heeft een getuige twee dagen lang ‘doorgezaagd’ zonder dat de rechtbank en de verdediging daarvan op de hoogte waren gesteld.

(Foto: archief)

Door @Michael de Hoogh

Getuige

Deze getuige, een vrouw uit Letland, zou op 7 november 2013 gehoord worden door de rechter-commissaris in het bijzijn van de verdediging. Twee dagen daarvoor heeft de politie de getuige al gehoord zonder de rechtbank en de verdediging daarvan op de hoogte te stellen. ‘Dat en nog wat kleine zaken heeft ertoe geleid dat ik om niet-ontvankelijkheid heb gevraagd’, zegt advocaat Heuvelmans tegen Crimesite.

Doodgeschoten

Heuvelmans is de advocaat van John B. uit het Limburgse Helden. Hij wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven voor de moord op Tanja Gurskaja (39) in Venlo in oktober 2012. De Russische werd voor haar huis in Venlo doodgeschoten. Eind vorig jaar is B. op vrije voeten gesteld “wegens het ontbreken van ernstige bezwaren hem langer vast te houden”.

Letland

De twee vermoedelijke schutters zitten beide vast in Letland. Het gaat om de Nederlander Dennis W. en de Let Janis V. (foto, rechts), die kort voor zijn aanhouding op de Nationale Opsporingslijst stond in verband met deze liquidatie.  ‘Zij zitten daar vast in verband met een drugszaak’, zegt Heuvelmans. ‘Zolang het hoger beroep van die zaak nog loopt, komen ze waarschijnlijk niet naar Nederland.’

Geen verklaring

Het is nu maar de vraag of de zaak tegen John B. nog wordt behandeld door de rechtbank in Roermond. In verband met het “geheim horen” van de Letse vrouw heeft Heuvelmans om niet-ontvankelijkheid van het OM gevraagd. Heuvelmans: ‘Ze hebben die vrouw twee dagen lang doorgezaagd en vervolgens een aantal verklaringen op ons bord gegooid. Zo was het niet afgesproken. De officier van justitie had geen verklaring voor de manier waarop het is gegaan. Ze zei alleen dat ze het in het vervolg anders zou doen. De rechtbank vroeg het nog een keer aan de officier, maar ze kon er geen verklaring voor geven.’

Op 1 november vorig jaar, een paar dagen voordat de getuige werd gehoord, was er nog een zogenoemde pro formazitting in deze zaak. De officier van justitie heeft ook op die zitting niets gezegd over het aanstaande verhoor.