Geheime agenten voeren actie voor meer salaris

Agenten van de politiedienst Observatie en Techniek (O&T) voeren dinsdag actie voor een beter salaris en terugkeer van geschrapte vergoedingen. Onder O&T vallen onder meer undercoveragenten die als een criminele Mr Big contact maken met verdachten om bewijzen te verzamelen. Ook plaatst O&T in het geheim in de omgeving van verdachten microfoons en camera’s.

De dienst voert verder observatie-opdrachten uit.

Ze werken in elf afdelingen verspreid over het land. Vanaf vandaag doen – eerst alleen nog – agenten van de eenheid Midden-Nederland alleen bureauwerk. Dat betekent dat opsporingsonderzoeken naar zware criminaliteit vertraging oplopen. Woensdag volgt de eenheid Oost-Nederland. De actie wordt gesteund door de politiebonden.

De agenten van O&T vinden dat hun specialistische werk niet voldoende wordt beloond. Bij de dienst is de werkdruk groot, ook al omdat er van hen verwacht wordt dat ze bij een plotselinge oproep altijd klaar moeten staan.

Een andere klacht van de agenten is dat undercovers soms voor grote uitgaven staan die niet helemaal worden vergoed, zoals bij hun rol passende kleding.