Geheime diensten mogen ongericht gaan tappen

De Nederlandse geheime diensten krijgen fors meer mogelijkheden om internet- en telefoonverkeer af te gaan tappen. Het kabinet heeft besloten de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten te herzien, zodat het mogelijk wordt om op grote schaal ongericht telecommunicatie te tappen via de kabel.

Het was al langer toegestaan om communicatie via de ether af te vangen, maar tegenwoordig loopt 90 procent van het internet- en telefoonverkeer via de kabel. De aanpassing maakt het mogelijk dat ook dit verkeer kan worden afgetapt zonder dat dat gericht is op specifieke personen.

Dat schrijven de ministers Plasterk (Binnenlandse Zaken), verantwoordelijk voor de AIVD, en Hennis van Defensie, verantwoordelijk voor de MIVD, aan de Tweede Kamer. Volgens Plasterk wordt, naast de verruiming van de mogelijkheden, ook het toezicht aangescherpt. ‘Voor elke stap moet ik toestemming geven’, aldus Plasterk.

Volautomatisch door data ploegen

Het kabinet zegt dat de maatregelen essentieel zijn in de strijd tegen het terrorisme, spionage en digitale aanvallen. Het is volgens de ministers ‘onontkoombaar’ dat diensten persoonsgegevens verzamelen en verwerken.

De verandering van de wet zat er al een tijdje aan te komen. Vorig jaar bestelden de Nederlandse geheime diensten al een spionagesysteem dat door de enorme bergen data ploegt en daar patronen uit haalt. Deze systemen waarschuwen automatisch bij verdachte patronen. Omdat alles volautomatisch gaat, is er geen concrete verdenking meer nodig.