Geheime politie-documenten gelekt

Tientallen vertrouwelijke documenten van de politie zijn op straat komen te liggen. Het gaat om politie-onderzoeken naar moordzaken, overvallen, criminele organisaties en jihadverdachten. De gevoelige informatie was te vinden via zoekmachine Google. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Offline

De politie heeft aan de krant het veiligheidslek bevestigd en de documenten direct offline gehaald. Tot dinsdagmiddag waren de documenten te bekijken door het simpelweg intypen van de naam van één van de verdachten in Google.

Boekhouder

Een systeembeheerder van de politie had informatie uit recherche-onderzoeken op de persoonlijke website van een boekhouder, familie van de systeembeheerder, geplaatst. De reden waarom de informatie op een onbeveiligd deel van de website is geplaatst is onduidelijk. Hoe lang de informatie op het web heeft gestaan heeft de politie niet aan de NRC verteld.

Observaties

De uitgelekte documenten zijn observatieverslagen van bijvoorbeeld de veronderstelde leider van een criminele organisatie, het netwerk van een buitenlandse oud-diplomaat die betrokken zou zijn bij criminele activiteiten en van een groep jongeren die ervan verdacht wordt naar Syrië te willen reizen voor de jihad.

Zendmasten

De uitgelekte informatie bevat namen, foto’s en woonadressen van tientallen verdachten. Ook is bijgehouden in welke auto’s zij rijden, op welke plekken zij samenkomen, met wie zij contact hebben en welke telefoons zij gebruiken. Er worden ook technieken beschreven. Agenten die bij de observatie betrokken zijn raken een verdachte kwijt nadat hij op de scooter is weggereden. Tien minuten later pikken ze hem weer op, nadat ze zijn mobieltje hebben gelokaliseerd via gsm-zendmasten.

Rechercheurs

Ook namen en telefoonnummers van rechercheurs en officieren van justitie stonden online, en ook aan welke strafzaken zij werkten. Het Openbaar Ministerie onderzoekt nu samen met de politie of het uitlekken van deze namen gevolgen heeft voor lopende onderzoeken. De rijksrecherche is gisteren een onderzoek begonnen naar het uitlekken van vertrouwelijke recherche-informatie.