Geld betaald voor vastzittende Nederlander

De familie van Tim Valk (foto), de Brabantse twintiger die in Vietnam vastzit op verdenking van het doodrijden van een 51-jarige Vietnamees, heeft een overeenstemming bereikt met de nabestaanden van het slachtoffer over een soort van schadevergoeding. Dat heeft Geert Wijtvliet, oom van Tim en woordvoerder van de familie maandag bevestigd.

(Foto: facebook Tim)

Door @Michael de Hoogh

De nabestaanden van het Vietnamese slachtoffer hebben de aanklacht tegen de 20-jarige Tim Valk ingetrokken. Over de hoogte van het betaalde bedrag wilt de familie nog niets zeggen.

Voorlopige hechtenis

Volgens de woordvoerder van de familie neemt de onderzoeksrechter vrijdag een beslissing over de voorlopige hechtenis van Tim Valk. ‘Er zijn drie opties. Tim kan worden vrijgelaten, zijn voorarrest kan worden verlengd of er wordt gevraagd om een uitspraak van de rechtbank’, zegt Geert Wijtvliet.

Ongeluk

Tim Valk raakte op 2 augustus van dit jaar betrokken bij een dodelijk ongeluk in Vietnam. Samen met een vriend maakte hij daar een rondreis. Op het eiland Phu Quoc reed Tim op een motor een voetganger aan. Die man overleed later en Tim werd een aantal dagen daarna gearresteerd.

Zijn vriend verklaarde eerder: ‘We reden door een eenrichtingsstraat. Die straat was zeker niet breder dan 3 á 4 meter breed. Ik reed voorop en zag een motorrijder aankomen. Een spookrijder dus. Ik kon nog net voor die motor aan de kant en schrok van de situatie. Een aantal seconden later keek ik achterom waar Tim was, maar ik zag hem niet meer. Vanaf dat moment kreeg ik al een onbehaaglijk gevoel. Ik ben meteen omgedraaid en teruggereden. Het was hooguit honderd meter en daar zag ik allemaal mensen op straat om een man heen staan, die op de grond lag. De man bloedde hevig en had een hoofdwond. Verderop zag ik ook Tim liggen en toen wist ik al genoeg.’

Rijbewijs

Het feit is dat Tim op dat moment op een motor reed zonder rijbewijs. Mogelijk wordt hij daar nog voor veroordeeld, maar voor de familie is het positief dat de nabestaanden van het slachtoffer de aanklacht tegen Tim hebben ingetrokken.

Vrijdag komt er meer duidelijkheid over de situatie van de Brabander. De stichting VietFam heeft voor een groot deel het betaalde geld ingezameld.