Bijna vijf miljoen cash bij kampbewoner UPDATE

De invallen op het woonwagenkamp in Breda, waar een jaar geleden de jonge Danny Gubbels werd doodgeschoten, houden verband met een zeer groot onderzoek van de Nationale Recherche naar de top van de georganiseerde wietteelt in Noord-Brabant. Twee bronnen hebben aan Crimesite bevestigd dat er afgelopen oktober 3,5 miljoen euro aan cash is gevonden die waarschijnlijk toebehoort aan de vader van de jongen. 

In de wagen van een broer heeft de politie nog eens 1,2 miljoen euro aan cash in beslag genomen.

Bij die inval op 12 oktober is niemand aangehouden. Op het kamp zouden op 12 oktober ook een aantal pistolen zijn gevonden. Op 25 oktober is op het kamp aan de Rijnauwenstraat in Breda nogmaals een inval geweest, en ook op een aantal andere locaties in Zuid-West Nederland, bij een zeer omvangrijke politieactie. Overigens is op het kamp bij de inval van 12 oktober een eenheid van de landmacht ingezet die is gespecialiseerd in het zoeken naar verborgen ruimten.

De woordvoerder van het landelijk parket van het Openbaar Ministerie wil de vondst van de cash op het kamp niet bevestigen maar verwijst naar het persbericht dat is verspreid op 25 oktober na de tweede politieactie. 

In dat persbericht staat dat de politie op 12 en 25 oktober van 6,5 miljoen euro aan contanten in beslag heeft genomen. ‘Het  overgrote deel van het contante geld is gevonden in een doos op de zolderverdieping van een woning in Breda,’ zo stond er in het persbericht. Dat klopte ook want de 3,5 miljoen euro is in het dak van het huis van de ouders van de vader aangetroffen, zo melden de bronnen, niet op het kamp zelf.

Kennelijk zag het Openbaar Ministerie een reden om de vondst van de contanten in relatie met Gubbels niet bekend te maken.

Die reden zou kunnen liggen in lopend onderzoek én in de lopende rechtszaak naar de dood van 12-jarige Danny Gubbels waar momenteel drie Britse verdachten voor terechtstaan. Op 14 juli 2010 kwam de jonge Danny – waarschijnlijk onbedoeld – om het leven toen zes gemaskerde mannen het vuur openden op zijn caravan.

Tijdens de behandeling van die zaak – voor de Bredase rechtbank en door het Bredase parket – zei de officier van justitie dat hij voor het eind van het jaar aangehoudingen verwacht voor betrokkenheid bij de schietpartij: ‘Er komt een behoorlijke pluk mensen aan de beurt’. Maar hij zei ook niet te weten van een relevante relatie tussen de schietpartij op het kamp en een groter onderzoek. Maar die is er waarschijnlijk wel.

Op de vraag van advocaten of de vader van Danny Gubbels verdachte is ging de officier op die zitting een antwoord uit de weg. 

Alleen al gezien de inval in de wagen van de vader van Danny Gubbels kan dat echter bijna niet anders. Het nieuws over de vondst van de cash geeft daarover nu zekerheid.   

Ook staat vast dat er sinds 2009 een zeer groot onderzoek van de Nationale Recherche aan de gang is naar een criminele organisatie die grootschalige wietteelt en handel in wiet combineert met productie van synthetische drugs, handel in cocaïne, geweldpleging en vuurwapenbezit, waarover Crimesite eerder berichtte. Dat onderzoek is gestart in 2009 in opdracht van het kabinet dat de georganiseerde wietteelt aangepakt wil hebben. 

De invallen op 12 en 25 oktober, waarbij melding is gemaakt van ‘acht’ vuurwapens en de vangst van 130 kilo cocaïne, waren waarschijnlijk verplichte kost voor de politie. Die móet immers ingrijpen als er ernstige vermoedens zijn over de aanwezigheid van vuurwapens of hard drugs.

Het heeft er alle schijn van dat het landelijk parket het onderzoek nog even door wil laten lopen, voordat meer arrestaties worden verricht.

Hier alle berichten over de zaak.