Weer geld voor forensisch onderzoek

Minister Opstelten van Justitie heeft dinsdagavond gezegd opnieuw geld beschikbaar te stellen voor forensisch onderzoek door particuliere bedrijven. Dat betekent dat de politie weer budget heeft om buiten het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) opdrachten voor onderzoek uit te zetten. Een proef waarbij particuliere bedrijven voor beperkt budget forensisch onderzoek kunnen doen is met een jaar verlengd. Het NFI kan de vraag naar wetenschappelijk onderzoek naar misdrijven niet meer aan.

Eigenlijk moet de nieuwe Nationale Politie dat particulier onderzoek vanaf nu helemaal zelf gaan betalen maar door de oprichtingsperikelen van deze nieuwe politie, die volgend jaar start, is daar nu nog geen ruimte voor gemaakt in de begroting.    

Daardoor dreigden veel forensische onderzoeken naar middelzware maar ook zware misdrijven onmogelijk te worden en zouden bijvoorbeeld grootschalige inbraken, mishandelingen of zelfs verkrachtingszaken op de plank terecht kunnen komen.  

De minister was dinsdag in gesprek met de Tweede Kamer over het probleem.

Afgelopen voorjaar is het werk van particuliere bedrijven in de markt voor forensisch onderzoek positief geëvalueerd. Met name in bijvoorbeeld gecompliceerd dna-onderzoek scoren die bedrijven goed en ook in de vraag naar snel onderzoek naar bijvoorbeeld de inhoud van een telefoon kunnen de bedrijven goed en sneller voorzien dan het NFI.

Het NFI is een agentschap dat geld krijgt van de staat, maar zit aan de top van de capaciteit terwijl de vraag naar forensisch onderzoek groeit.

Zie ook:

‘Zelfs verkrachtingszaken blijven liggen’