Geldvondst op Schiphol leidt tot arrestaties drugsverdachten

Nadat in april op de luchthaven Schiphol een man is aangehouden met 50.000 euro cash is het parket in Haarlem een onderzoek naar onder meer cocaïnesmokkel naar Canada gestart. Daarin zijn volgens het parket nu drie mensen verdachte.

Designerkleding

De 45-jarige man uit de Dominicaanse Republiek die werd aangehouden met 50.000 euro, een 39-jarige man woonachtig in Hoofddorp en een 25-jarige man uit Bunschoten. Onderzoek naar de herkomst van het geld leidde tot huiszoeking in Hoofddorp, waar de 39-jarige man met zijn partner woonde. Daar werd nog meer geld, een designgarderobe ter waarde van 20.000 euro, dure merkhorloges en een vuurwapen aangetroffen. In de auto van de bewoners, die (net als de woning) op naam van een iemand anders stond, werden bovendien twee koffers met verborgen compartimenten gevonden, met daarin ruim vijftien kilo xtc-pillen.

Toronto

De 39-jarige man uit Hoofddorp zit sinds zijn aanhouding vast, terwijl het onderzoek doorliep. Na zijn arrestatie is hij volgens het parket doorgegaan met criminele praktijken. Dat leidde tot aanhouding van de man uit Bunschoten. Volgens justitie maakten ze plannen om een grote hoeveelheid cocaïne vanuit de Dominicaanse Republiek naar Toronto te smokkelen. Ook waren ze mogelijk bezig met het ronselen van vrouwen die als koeriers drugs en geld in en uit Nederland moesten smokkelen.

In 2018 heeft de Douane tot op heden 51 zaken waarin op Schiphol cash geld werd gevonden overgedragen aan justitie (een waarde van 2,5 miljoen euro). In heel 2017 werden ook 51 zaken overgedragen.

Op 25 september dient een pro forma-zitting tegen de man uit Hoofddorp. Daar moet de rechtbank zal beslissen over de voortzetting van zijn voorlopige hechtenis.