Geliquideerd en toch voor de rechter

Afgelopen maandag boog het Amsterdamse gerechtshof zich alsnog over een hoger beroep in een zaak van de in 2012 doodgeschoten beroepscrimineel Patrick Brisban. Hij zou een bezoeker van de Miljonair Fair 2009 met een bierglas hebben bewerkt.

Door Joost van der Wegen

Hij was het nota bene zelf die in beroep was gegaan. De 40-jarige Patrick Brisban moest in 2010 voor de politierechter verschijnen, als verdachte van een zware mishandeling tijdens de Miljonair Fair, editie 2009. Op de openingsavond zou hij één van de gasten van de beurs voor welgestelden met een bierglas een snijwond in zijn gezicht hebben bezorgd. Die had daarop aangifte gedaan. De rechter veroordeelde Brisban destijds tot een werkstraf van 100 uur en vijftig dagen cel.

Maar die straf zal nooit meer aan Brisban ten uitvoer gelegd kunnen worden. In de vroege ochtend van 2 december werd hij namelijk doodgeschoten, achter het stuur van zijn auto die stond geparkeerd voor zijn huis aan de Rietzangerweg in Diemen-Noord. De moord werd door een beveiligingscamera bij zijn huis vastgelegd, en voor een deel getoond aan het grote publiek, in het programma Opsporing Verzocht. Tot nu toe is de moord onopgelost gebleven. Wel kwamen er vijf tips binnen naar aanleiding van de uitzending.

Ondanks zijn dood, stond de naam van Brisban afgelopen maandag op de zittingslijst van het Amsterdamse gerechtshof. Brisban had namelijk tegen de beslissing van de politierechter hoger beroep ingesteld. Begin 2012 was hiervoor al een behandeling bij het hof geweest, maar de bijeenkomst van deze week kon Brisban dus niet meer meemaken. De zaak duurde dan ook niet lang. De rechter verklaarde de advocaat-generaal niet-ontvankelijk. Een woordvoerder van het gerechtshof: ‘Volgens de wet vervalt het recht tot strafvordering door de dood van de verdachte.’ De advocaat van de verdachte, Marcel van Gessel, meldt aan Crimesite dat de schuld van zijn cliënt door zijn vroegtijdige overlijden ‘nooit meer kan worden vastgesteld’.

Organisator Yves Gijrath van de Miljonair Fair laat via een medewerker weten niet op de hoogte te zijn van de mishandeling van één van zijn gasten op de beurs in 2009. Hij ‘betreurt’ het incident. De naam van Patrick Brisban dook onlangs op in het gelekte verhoor van de van zes mishandelingen verdachte vechtsporter Badr Hari, voor wie Gijrath pas nog als woordvoerder optrad. Hari ontkende desgevraagd tegenover een rechercheur dat hij Brisban persoonlijk zou kennen. Na enig aandringen van de politieman, bleek Hari wel te weten dat Brisban ‘in de transporten’ zat en dat alom bekend was dat hij ‘geld in zijn plafond’ had zitten. Verstopt.

Patrick Brisban genoot praktisch zijn hele volwassen leven de status van Amsterdamse Beroeps Crimineel. Hij werd daarom extra scherp in de gaten gehouden. Eerder was hij ook verdachte in een grote drugszaak. In 2010 onderschepte de Belgische politie in de haven van Antwerpen een partij van 128 kilo cocaïne, wat onder meer leidde tot de aanhouding van Brisban. Kort na zijn uitlevering door België kwam hij alweer op vrij voeten. De strafzaak loopt nog steeds. Ook in dit dossier zal Brisban een mogelijke straf niet meer kunnen uitzitten.

Schutter Diemen wachtte uren (UPDATE) 

‘Badr Hari geen vriend Brisban’ (UPDATE) 

Brisban en de zaak Jan van Zantvoort