Geliquideerde crimineel sprak met politie

De 70-jarige Utrechtse crimineel Wout Sabee, die in de zomer van 2016 werd geliquideerd in De Meern, heeft voor zijn dood verschillende belastende verklaringen afgelegd tegen de politie, zo meldt het AD. De verklaringen worden nu door het OM gebruikt om verschillende verdachten te vervolgen. 

De groep mannen die worden vervolgd, worden verdacht van cocaïnehandel en de moord op Sabee.

Sterven

Sabee zou in 2015 zelf contact hebben gezocht met het OM; dat gebeurde nadat hij in 2014 een aanslag op zijn leven wonderwel had overleefd. Hij maakte met een officier van justitie van het landelijk parket de afspraak dat hij zogenaamde kluisverklaringen af zou leggen. De verklaringen mochten alleen gebruikt worden in het geval hij zou sterven of vermist zou raken.

Man en paard

Op 16 januari 2015 wordt Sabee voor het eerst door twee rechercheurs van de landelijke eenheid van de politie verhoord. In februari 2016 geeft hij nog eens twee uitgebreide verklaringen af waarin hij man en paard noemt. Dat doet hij nadat hem door de politie is medegedeeld dat in het criminele circuit het verhaal circuleert dat een tweede aanslag op zijn leven wordt beraamd, aldus het AD.

Marcel D.

Sabee vertelt rechercheurs niet alleen over zijn eigen rol bij cocaïnehandel maar ook dat hij vermoedt dat Marcel D. uit Nieuwegein achter de aanslag op zijn leven in 2014 zit. Hij had een conflict met de groepering van D. over een zoek geraakte partij coke. D. is vorige maand opgepakt voor betrokkenheid bij de liquidatie van Sabee. Het is niet bekend of Sabee ook over anderen buiten de groepering van Marcel D. belastend heeft verklaard.

Marcel D. is eerder verdacht maar niet veroordeeld voor betrokkenheid bij een schietpartij in februari 2010 bij Het Veerhuis in Nieuwegein. Daar hadden vier mannen een ontmoeting met de compagnon van Marcel D. om over een conflict in het criminele circuit te praten. De vier mannen raakten gewond. Er zijn 27 hulzen gevonden. De rechtbank sprak D. vrij wegens gebrek aan bewijs.

Villa

Wout Sabee werd op 24 juni 2016 doodgeschoten bij zijn villa aan de Rijksstraatweg in De Meern.

Voor de mislukte aanslag in 2014 op de toen 68-jarige Sabee werden twee mannen veroordeeld: Wilco B. (50) en Henry “Bolle” J. (34). Zij kregen toen respectievelijk elf en zeven jaar cel.