‘Geliquideerde Gjaltema diep in het drugsmilieu’

Elco Gjaltema, die vorig jaar werd geliquideerd op de Amsterdamse Panamakade, zat veel dieper in de drugshandel dan tot nog toe werd gedacht. Dat schrijft misdaadjournalist Hendrik-Jan Korterink deze week in Panorama (Blendle-link). Gjaltema had ruzie met verschillende groepen over geld. ‘Een charmante teringlijer’, wordt hij in het artikel genoemd.

Volgende week is het een jaar geleden dat Elco Gjaltema werd doodgeschoten toen hij met zijn hondje zijn woning verliet. Aanvankelijk werd gedacht aan een vergissing, maar Crimesite meldde al eerder dat dat onzin is. Elco leefde in geleende tijd.

Kopenhagen

De schutters zaten in een witte Audi A6 die een week voor de moord blijkt te zijn gehuurd op de luchthaven van Kopenhagen en vervolgens door iemand via Hamburg naar Nederland is gereden. Volgens de politie zaten er twee mannen in de auto op het moment van de liquidatie. De bijrijder is waarschijnlijk de schutter geweest. De auto werd kort na de schietpartij brandend gevonden in Duivendrecht.

Golddiggers

Elco had een voorliefde voor mooie vrouwen, ‘golddiggers’, schrijft Panorama.

De inkomsten die hij had uit de drugshandel, spendeerde hij grotendeels aan luxe. Dure horloges (Rolexen en Audemars Piguets), dure auto’s, gadgets, alles van het nieuwste. En aan de dames, voor wie niets hem te veel was. Een implantaatje hier en daar. Dat was allemaal geen probleem, als hij daar het geld voor had.

Maar Elco had ook talloze problemen. Hij ‘vergat’ vaak af te rekenen met de wietknippers, degenen die de transporten uitvoerden of de investeerders. Op den duur was er een onhoudbare situatie ontstaan waarbij hij sjoemelde met transporten. Drugstransporten, voornamelijk naar Engeland, voor in Amsterdam en omstreken gevestigde groeperingen. Een vroegere compagnon:

Soms wist hij niet eens meer wie hij wat moest betalen, voor hoeveel. ‘Was toch vijftig kilo?’ ‘Nee, honderd.’ ‘Oké… Hier heb je vast voor vijftig.’ De rest kwam nooit, of moeizaam. Hij had het geld dan allang uitgegeven.

Voor het bewuste transport naar Engeland zou hij vier verschillende opdrachtgevers hebben gehad. Elco’s moeder is van oorsprong Amsterdamse, maar ze woont al jaren in het Twentse Denekamp, met zijn stiefvader. Daar heeft Elco ook zijn roots en daar begon hij met grote wiethokken. Later schakelde hij over op transporten van harddrugs.

Het hele verhaal deze week in de papieren Panorama en op Blendle (betaalde link)