Gemeente Amsterdam wil ook wiet gaan kweken

Ook de gemeente Amsterdam wil gaan experimenteren met gereguleerde wietteelt. In de gemeenteraad is daarvoor een meerderheid. Ook de lokale partijen van VVD en PvdA willen tegen het landelijke beleid ingaan. Met name de VVD botst met het beleid van VVD-minister Ivo Opstelten, die elk voorstel over gereguleerde teelt direct naar de prullenbak verwijst.

Volgens Opstelten is de wietteelt in Nederland voornamelijk voor export bedoeld. Maar volgens de fractieleider van de VVD in Amsterdam werkt het gedoogbeleid, waarin coffeeshops wel wiet mogen verkopen maar daar niet op legale wijze aan kunnen komen, criminaliteit in de hand.

‘Het blijft een vreemde constructie, waar we in Amsterdam veel mee te maken hebben. De voltallige fractie vindt dat het beter is te sturen op veiligheid, gezondheid en decriminalisering’, aldus Marja Ruigrok.

Geen straf voor kwekers

Amsterdam sluit zich nu aan bij een grotere groep gemeenten die al langer lobbyen voor gereguleerde teelt. Opstelten wees dat keer op keer af, maar de burgemeesters voelen zich gesteund door een uitspraak van de rechter. Onlangs kregen twee wiettelers geen straf omdat ze zich hielden aan alle principes van het gedoogbeleid. De kwekers hadden geen contacten met criminelen, tapten geen stroom af en gaven inkomsten netjes op bij de belastingdienst.

Ook kreeg vorige maand een coffeeshop met een grote voorraad wiet geen straf opgelegd. Het beleid van Opstelten wordt daardoor moeilijker houdbaar. De gemeente Heerlen is al met bedrijven in gesprek om wiet te kweken onder gemeentelijk toezicht.