Gemeente betaalt opruimen drugsafval toch

Eigenaren van een weiland in Nuenen hoeven de kosten voor het opruimen van gedumpt drugsafval op hun terrein toch niet te betalen. De rechtbank in Den Bosch gaf hen woensdag gelijk in een dispuut met de gemeente.

Gepeperde rekening

De erfgenamen die het stuk grond in eigendom hadden kregen van de gemeente een gepeperde rekening van 26.000 euro gepresenteerd van schoonmaakkosten nadat in september vorig jaar in hun weiland een bestelbusje met drugsafval uitbrandde. Dit jaar lieten in hetzelfde weiland onbekenden 45 kleine jerrycans en een grote tank met drugsafval uitbranden.

Woningwet

De gemeente Nuenen deed een beroep op de Woningwet, waarin staat dat de eigenaar van een terrein ervoor moet zorgen dat er geen gevaar voor de gezondheid of veiligheid ontstaat. De rechtbank vindt dat die wet wel met voeten is getreden maar vindt het niet redelijk dat de eigenaren van de grond moeten betalen voor de schoonmaakkosten. Vaststaat dat de eigenaren niets met het drugsafval doen hadden. Verder is opruimen van drugsafval in de visie van de rechtbank in het algemeen belang en een taak van de gemeente. Burgers kunnen niet voor die kosten opdraaien.

Het vonnis.

Zie:

Pech gehad: betalen voor drugsafvaldump