Gemeente oplichten door tractoren te bestellen

Een Amsterdamse ambtenaar lichtte de gemeente Amsterdam voor drie miljoen euro op door, samen met zijn vrouw, op papier tractoren en meer dan honderd auto’s en auto-onderdelen te bestellen. Volgens Het Parool betaalde de gemeente hem daarvoor. De rechter besloot vrijdag dat de man ruim drie miljoen euro moeten terugbetalen.

Grote voet

De man sluisde via constructies geld van de gemeente naar een eenmanszaak van zijn vrouw. Dat kon omdat hij groot vertrouwen had zijn leiding­gevende. Zo kon hij facturen voor honderdduizenden euro’s goedkeuren. De recherche startte in 2015 een groot onderzoek omdat opviel dat de man met zijn gezin op grote voet leefde.

Bij invallen vond de politie onder meer veertien dure horloges van onder andere Cartier, Breitling en Rolex.

Rayon Zuid

Chany R. was als ‘werf- en wagenparkbeheerder rayon Zuid’. Hij was verantwoordelijk voor de vervoersmiddelen van de gemeente: auto’s en onder meer als tractoren. Hij bestelde op papier 114 auto’s, met opties en accessoires. Het bedrijf waarvan de gemeente de voertuigen kocht was de eenmanszaak van R.’s vrouw. De voertuigen werden niet geleverd. Handig genoeg schermde R. dat af middels een contract van de gemeente met Leaseplan.

Valse bestellingen van R. glipten door de controles.

De strafzaak loopt nog, de civiele rechter besloot nu al dat R. ruim 3 miljoen moet terugbetalen.