Gemeenten bepalen zelf beleid coffeeshop

Gemeenten gaan zelef hun beleid rond coffeeshops bepalen. Dat schrijft minister van Justitie Ivo Opstelten in een brief aan de Tweede Kamer. Ook schaft hij per direct de wietpasf af, wel moeten bezoekers kunnen aantonen dat ze in Nederland wonen. Opstelten schrijft dat gemeenten zelf bepalen wanneer en op welke manier dat beleid wordt gehandhaaft.

‘Op lokaal niveau heeft men het beste inzicht welke maatregelen effectief zijn’, denkt Opstelten. Hij benadrukt wel dat dit geen vrijbrief is om niets te doen. ‘Ik moet zien dat er serieus wordt aangepakt.’

Tilburg en Eindhoven hebben al laten weten dat de coffeeshops niet hoeven te vragen naar een uittreksel van het bevolkingsregister, iets wat volgens het regeerakkoord wel verplicht zou zijn. Opstelten lijkt deze vrijheid in zijn brief inderdaad aan gemeentes over te laten.

Desondanks denken coffeeshophouders dat een uittreksel nodig blijft. Als blijkt dat een coffeeshop wiet levert zonder een uittreksel te hebben gezien, kan er alsnog vervolgd worden, aldus een coffeeshophouder tegen de NOS.

Lees ook:

Tilburg schaft wietpas alvast af

‘Toeristen Amsterdam blijven in coffeeshops’

VVD en PvdA stoppen met wietpas

Wietpas: meer meldingen drugsoverlast