Gemeenten starten lobby gereguleerde teelt

Verschillende gemeenten zijn een lobby begonnen bij de regering om gereguleerde wietteelt toe te staan. De gemeenteraden van Tilburg en Rotterdam stemden eerder al in met een dergelijk voorstel, inmiddels wil Eindhoven samen met Utrecht een plan uitwerken. In Eindhoven is ook een motie aangenomen om gereguleerde teelt toe te staan.

Utrecht wil al enige tijd een vereniging oprichten voor volwassen wietgebruikers die gecontroleerd wiet kunnen telen. Daarvoor is in 2011 een voorstel aangenomen in de raad. De gemeente wil zo de wietteelt uit de criminaliteit halen en toezicht houden op de kwaliteit van de cannabis.

De raad in Tilburg stemde in met het plan gereguleerde wietteelt toe te staan, maar burgemeester Peter Noordanus noemt dat ‘bühnepolitiek’. Hij zal de motie niet steunen omdat er niet genoeg ruimte is in de wetgeving en het collegeakkoord.

Het ministerie van Justitie geeft de plannen voor gereguleerde wietteelt niet veel kans, meldt Omroep Brabant. Volgens een woordvoerder blijft alle kweek van wiet verboden en strafbaar. Het zou in strijd zijn met de Opiumwet en internationale verdragen.

Lees ook:

‘Zeeland moet Wietland worden’

Rotterdam wil gemeentelijke wietkwekerijen

Overheid Uruguay wil zelf wiet verkopen