‘Gemiddelde plofkraak levert ton op’

Een geslaagde plofkraak levert gemiddeld ruim een ton aan cash op. Dat blijkt uit een inventarisatie door Het Parool van tientallen rechtbankuitspraken. Dat brengt nog steeds mensen in de verleiding, ondanks de flinke straffen die er worden uitgedeeld. Maandag mislukte er een plofkraak in Limburg.

Twee ton

Er zijn in Nederland kraken geweest waarbij meer dan twee ton is buitgemaakt. In de uitspraken van de rechtbank, waarbij in ieder geval één dader is gepakt, zijn 37 plofkraken te vinden met een buitgemaakte bedrag. Gemiddeld werd in die zaken net iets meer dan een ton buitgemaakt: 100.347 euro.

Daderinformatie

De politie geeft doorgaans niet aan of en hoeveel er is buitgemaakt omdat dit daderinformatie is die in een lopend onderzoek nog een rol speelt.

Er ontkomen geregeld krakers zonder buit maar er zijn genoeg kraken waarbij wel buit is gemaakt. Hierover ontbreken natuurlijk cijfers.

Overigens is de laatste jaren het aantal plofkraken in Nederland dalende, waarschijnlijk doordat kraken meer in Duitsland en België aan het werk zijn gegaan, en doordat banken het aantal kwetsbare geldautomaten verlagen.

Zie ook:

Minder plofkraken met zware explosieven

Zo gaat de Audi-bende te werk

Tot 7 jaar cel voor Duitse plofkraken